Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereld verzuipt in digitale data

Dit jaar zal de wereld een datahoeveelheid van 1,8 maal 10 tot de macht 21 bytes bevatten, kortweg 1,8 zettabytes geheten. IDC onderzoekt jaarlijks de stand van zaken op datagebied in opdracht van storageleverancier EMC. Net als voorgaande jaren blijkt de groei van het datastuwmeer groter te zijn dan de groei van de opslagcapaciteit. Enige lichtpuntje, aldus IDC, is dat niet alle gegevens die worden gegenereerd ook daadwerkelijk opgeslagen hoeven te worden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Om bang van te worden
De onderzoekers maken zich wel zorgen om de beveiliging van gegevens. Tegenwoordig heeft Jan en alleman een device om data te verzamelen en openbaar te maken. Ook komen er steeds meer systemen en technieken om al die data te analyseren, iets dat soms echt niet de bedoeling is. Bedrijven moeten zich realiseren dat ze de kans lopen, hun hele hebben en houden in de openbaarheid te brengen. Vorig jaar had 28 procent van de data behoefte aan bescherming tegen vreemde ogen. “Maar dat wil beslist niet zeggen dat die bescherming er ook was”, zegt John F. Gantz, hoofdonderzoeker van IDC.

IDC vat alle data in de wereld samen onder de noemer digitaal universum. Door allerlei technische vooruitgang wordt het steeds goedkoper om gegevens toe te voegen aan dat digitale universum. Volgens IDC zijn die kosten gedaald met een factor 6 ten opzichte van 2005. Desondanks zijn de bedrijven meer en meer gaan investeren in data, zowel bij de creatie, de opslag als het beheer. Sinds 2005 zijn de budgetten met 50 procent gegroeid, tot een geschat totaal van zo’n 4000 miljard dollar.

Meer werk voor de CIO
Het is de taak van de CIO om die groeiende berg informatie in bedwang te houden en er op tijd de juiste gegevens uit te halen, waarmee geld verdiend kan worden. De onderzoekers stellen vast dat die taken van de CIO steeds zwaarder worden. Meer en meer nemen zij hun toevlucht tot een classificatie van data. De gegevens worden daarbij voorzien van metadata en de groei binnen de sector metadata is 2 maal zo groot als de groei bij de ‘gewone’ data.

Grote groei en niet zo grote groei
De komende tien jaar zal het aantal servers groeien met een factor 10. Het aantal bytes groeit met een factor 50 en het aantal bestanden waarin die bytes verstopt zitten groeit met een factor 75. Aan de beheerkant is de groei veel minder spectaculair, het aantal IT-professionals zal de komende tien jaar slechts toenemen met een factor 1,5. En niet iedere IT’er is een beheerder. De beheerder wordt een schaars goed, stelt IDC, vandaar dat wordt gezocht naar nieuwe manieren om data te beheren. Cloud is een voor de hand liggende methode, zo denken veel bedrijven. Op dit moment zit een magere 2 procent van alle data in de cloud, in 2015 zal dat zijn gestegen tot 20 procent. Ze vergeten daarbij wel dat de data toch beheerd moeten worden, of ze nu in een cloud zitten of niet.
En het ‘zomaar in de cloud zetten’ is ook een utopie. Er zal heel wat moeten gebeuren voor het zover is. De data zullen in een voor de cloud geschikt formaat moeten worden gebracht, er moet een link komen tussen cloud en non-cloud, de SLA’s moeten worden geschreven en last but not least moet de beveiliging, back-up, archivering en disaster recovery worden geregeld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in