Overslaan en naar de inhoud gaan

Ede bespaart met open source een kwart op ICT-kosten

Ede is wel wat meer kwijt aan beheerkosten, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door lagere softwarelicentiekosten en lagere kosten van afschrijving van hardware en software. Per ambtenaar kocht Ede in 2012 nog maar voor 56 euro licenties, minder dan een tiende van wat volgens benchmarkgegevens van Berenschot gebruikelijk is, zegt Lindeboom. Alles bij elkaar gaf Ede in 2012 voor ICT 2380 euro per ambtenaar uit, tegen gemiddelde ICT-kosten per ambtenaar van 3143 euro in vergelijkbare gemeentes.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Ede volgt de weg der geleidelijkheid. Het dwingt medewerkers niet om over te stappen op open source-varianten van de kantoorapplicaties. Maar het investeert niet meer in de varianten waarvoor licentiegelden moet worden betaald. Ambtenaren die dat echt willen, kunnen dus nog steeds werken met Office en Outlook. Maar anders dan van de de opensourcetegenhangers Libre Office en Zarafa verspreidt de ICT-afdeling van Ede geen nieuwe versies meer van die software.

Tegenwerking van leveranciers

Op andere punten is er nog werk aan de winkel. Zo wordt de wens om geheel te migreren naar opensourcedatabase PostgrSQL gefrustreerd door de houding van Centric, stelt Lindeboom. Dat heeft er als Oracle-wederverkoper namelijk belang bij dat bij zijn software Oracle-database wordt gebruikt. Bij de huidige ontwikkelingen in gemeenteland zorgt dat gebruik van proprietary software echter alleen maar voor meerkosten, aldus Lindboom. Als voorbeeld noemt hij de samenwerking op milieugebied met de gemeentes Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen in De Vallei. Voor die nieuwe entiteit moesten de gemeentes - waar al Oracle-licenties gekocht waren - nieuwe licenties van Oracle kopen ter waarde van 80.000 euro, en jaarlijks nog eens 20 procent daarbovenop voor onderhoud.

Centraliseren bespaart kosten

Lindeboom ziet extra besparingsmogelijkheden in het centraal aanbieden van functionaliteit die alle gemeenten gebruiken. "Waarom moet iedere afzonderlijke gemeente zelf hondenbelasting, rioolrechten en onroerendezaakbelasting heffen?", vraagt hij zich af; de centrale overheid doet dat immers ook al voor de motorrijtuigenbelasting en inkomstenbelasting. Alleen al aan zijn belastingsystemen is Ede jaarlijks 200.000 euro kwijt, nog los van de diensten en onderliggende databases. Als je dat centraal inricht, kan het voor een fractie van de kosten die de ruim 400 gemeenten nu opgeteld maken, aldus Lindeboom.

Het interview met Lindeboom is te lezen op de website van de Europese Commissie.


Nagekomen reactie Centric: “Nadat we een jaar geleden op de wens van de klanten geattendeerd zijn, zijn we direct een onderzoek gestart naar de mogelijkheden en wensen om PostgreSQl te ondersteunen en in overleg getreden met onze gebruikersverenigingen met de leverancier van PostgreSQl in Nederland. Na goed overleg is een pilot gestart en is ons eerste product aangepast, zodat ondersteuning mogelijk is. Over de vrijgave hiervan worden onze klanten geïnformeerd via ons productbeleidboek 2014, dat over enkele weken verschijnt”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in