Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gebruikers van open source moeten tienden afdragen'

Open source speelt een belangrijke rol bij talloze bedrijven, van webservers tot contentmanagementsystemen en van bedrijfsapplicaties tot besturingssystemen, databases en programmeertalen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Geheel in de geest van de open-sourcebeweging doneren de ontwikkelaars van die software hun intellectuele inspanningen om niet. Maar lang niet alle gebruikers van die software geven daarvoor iets terug aan de gemeenschap, conform de oorspronkelijke gedachte. Daarbij gaat het dan niet om salaris. Maar menig open-sourceproject zou wel enorm gebaat zijn bij enige materiële of financiële ondersteuning om problemen op te lossen.

Dat inspireerde Weinberg tot het idee om tienden in te voeren, een systeem als dat van de oude belastingheffing met een zeer lange geschiedenis. Dat had vooral te maken met de eenvoud van heffing: de belastingplichtige stond gewoon een deel – meestal een tiende – van zijn oogst af, en die belasting werd in de regel ter plekke in natura geïnd.

Weinberg past het systeem inmiddels zelf toe op zijn zoekmachine DuckDuckGo. Hij heeft 1500 dollar vrijgemaakt van de omzet van 15.000 dollar die hij er vorig jaar mee genereerde. Weinberg heeft inmiddels de website FOSStithe.org voor zijn initiatief ingericht waar bedrijven zich kunnen aanmelden, en een discussiegroep op Google. Op beide is het overigens nog akelig stil.

Nog los van financiële overwegingen zullen veel reserves ook voortvloeien uit het feit dat Weinberg geen helder idee presenteert over wat er met het geld moet gebeuren. In zijn visie zouden de donateurs zelf voor de helft van het bedrag een bestemming moeten zoeken, en de andere helft in beheer moeten geven van de D(uck)D(uck)G(o) User Community. Maar zelf een zinvolle bestemming zoeken voor een donatie kan nog veel werk zijn, en zomaar een bedrag storten op de rekening van een onduidelijk georganiseerde gemeenschap die gelieerd is aan Weinbergs project lijkt ook geen verstandige strategie – ondanks de goede bedoelingen.

Maar een fonds waarbij open-sourceprojecten kunnen aankloppen als ze steun nodig hebben, blijft zonder meer een sympathiek en zinvol idee.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in