Europese Digitale Agenda knokt tegen crisis
Buhr: "De Digitale Agenda is een verzamelbegrip, waar onder we 101 verschillende projecten hebben geplaatst. Van die projecten zijn er inmiddels 38 gerealiseerd. 49 projecten liggen op schema en slechts bij 14 van de 101 hebben we een achterstand opgelopen. Over het algemeen gaat het dus goed, alleen wachten we nu met smart op de afronding van de begroting. Dan weten we precies hoeveel fondsen we voor welk project beschikbaar hebben en kunnen we aan de slag."
Andere opzet Kaderprogramma's
De EU is afgestapt van de bekende Framework Programmes (FP's), die een looptijd hadden van 7 jaar en een publiek-private samenwerking beoogden. Het recept was eenvoudig: een bedrijf dat een nieuw product wilde maken kon aankloppen bij Europa voor geldelijke ondersteuning. Voor elke euro die het bedrijf inlegde, betaalde de EU ook een euro. Buhr: "Tegenwoordig spreken we niet meer van FP met een volgnummer, maar van Horizon 2020. Dat wordt het plan voor de jaren 2014 tot en met 2020. Het hoeft bij het nieuwe programma niet meer te gaan om direct bruikbare producten, ook plannen voor algemene innovatie passen nu onder die paraplu."
Vooruit gaan denken
Een van de plannen onder de Digitale Agenda is het vooruit plannen van werkzaamheden, zodat er geen onnodig geld wordt uitgegeven. "Denk bijvoorbeeld aan ons plan om alle Europese huishoudens de mogelijkheid voor breedbandig internet te geven. Dat kost ontzettend veel, niet alleen voor de kabels en repeaters, maar zeer zeker ook voor arbeidskosten. Het plan is nu, dat zo gauw een straat open komt te liggen voor werkzaamheden er meteen wordt gekeken of er ook glasvezel de grond in kan. Dat is voor sommige lidstaten even slikken, want zo'n aanpak hebben ze nog nooit gevolgd. In bepaalde landen is het trouwens verboden, dus daar moeten we aan de wetgeving sleutelen", stelt Buhr.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee