Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese telecombedrijven willen geld van Apple, Google

De onvrede broeit al langer, maar de discussie laait nu weer op tijdens de Le Web-conferentie voor web-entrepreneurs in Parijs, meldt Bloomberg News. Deze keer was het algemeen directeur Stephane Richard van France Telecom die het thema aansneed. Maar ook Telecom Italia, het Spaanse Telefonica en Vodafone maken er geen geheim van dat ze vinden dat serviceproviders als Apple en Google zouden moeten betalen voor het gebruik van hun netwerken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De klacht van de telecommunicatiebedrijven is dat hun netwerken overvoerd worden met het verkeer dat de diensten van de Apples en Googles van deze wereld uitlokt zonder dat die bedrijven de kosten hoeven te dragen die dat verkeer uitlokt. Terwijl Apple en Google goud geld verdienen aan hun app store respectievelijk de advertentie-inkomsten bij bijvoorbeeld video’s, dragen ze niets bij aan de infrastructuur die hun verdienmodel mogelijk maakt. De kosten daarvan blijven aan de telecombedrijven hangen, zonder dat daar voldoende mogelijkheden tegenover staan om extra inkomsten te genereren. Om die reden vinden ze een bijdrage van de serviceproviders naar rato van het verkeer dat ze genereren op zijn plaats.

Bloomberg citeert een aantal cijfers van marktonderzoeksbureaus die de klacht van de telecombedrijven substantie geven. Het aantal mobiele data-aansluitingen in West-Europa bijvoorbeeld zal volgens IDC de komende vier jaar met 15 procent per jaar stijgen, terwijl de omzet die ze bij consumenten genereren in die periode met 1 procent per jaar daalt. Een ander onderzoeksbureau, Canalys, verwacht dat de investeringen de komende jaren zullen oplopen tot 3,7 miljard dollar per jaar; dat is 28 procent meer dan vorig jaar.

Maar Apple, Google en andere serviceproviders zullen redeneren dat de telecombedrijven wel degelijk verdienen aan het dataverkeer dat hun klanten genereren. Als de telecombedrijven geen kostendekkend tarief hanteren, is dat niet hun zaak. Bovendien investeren ze zelf natuurlijk ook al enorm in infrastructuur om content online beschikbaar te maken.

Overigens zijn er eerder al in de Verenigde Staten pogingen ondernomen om Google en andere bedrijven mee te laten betalen. In 2005 en 2006 brachten AT&T en Verizon vergelijkbare argumenten naar voren als de Europese telecombedrijven nu doen. Zonder resultaat.

De telecombedrijven willen om die reden graag af van de netneutraliteit. Als de toezichthouders verschillen in tarifering toestaan voor verschillende soorten verkeer, of een tolwegsysteem voor verkeer met hogere prioriteit, zouden de telecombedrijven een instrument in handen krijgen om zich een groter deel van de koek toe te eigenen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in