Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse startup maakt online oogcontact mogelijk

Het ‘Iris’-systeem is bedoeld als niet al te kostbare oplossing voor online toepassingen waarbij de kwaliteit van het contact belangrijk is. Oprichter Marco Asbreuk denkt daarbij onder meer aan verkoop, advies, onderwijs en zorg via internet.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Qua hardware vergelijkbare oplossingen waren al eerder op de markt, maar volgens Asbreuk moeten in die gevallen beide partijen in de communicatie over een soortgelijke terminal beschikken. De oplossing van iris2iris beoogt deze geslotenheid te doorbreken. Het 'Iris'-systeem communiceert net als een gewone webcam in principe met elke andere tegenpartij. Of men nu gebruik maakt van Skype, Webex of Vidyo, met de Iris hebben gesprekspartners de ervaring van online oogcontact.

Na uitvoerig testen met eigen relaties brengt iris2iris de terminals, die als een eerste of tweede beeldscherm op de computer worden aangesloten, nu via de website aan de man. De kostprijs van het systeem bedraagt 1845 euro. Een van de eerste gebruikers is Jens Pind, COO van de Deense keukengigant HTH Køkkener A/S en eigenaar van Kiming A.B.: “Iris is altijd onmiddellijk klaar voor gebruik. Mijn gesprekspartners ervaren het oogcontact als bijzonder prettig. Ze geven aan dat ze het gevoel hebben echt bij me aan tafel te zitten. Ik was webcams gewend, maar dit is een totaal nieuwe ervaring.”

Volgens Asbreuk, die de toestellen als startup voorlopig nog even in eigen bedrijf in elkaar zet, stelt de IRIS monitor/webcam geen speciale eisen aan de gebruiksomgeving: “In principe is er door de halfdoorlaatbare spiegel in het apparaat enig verlies van lichtopbrengst, maar dat compenseren we door toepassing van een extra lichtsterke monitor. Praktijkproeven wijzen uit dat gebruikers de spiegel niet als storend ervaren.”

Als eigenaar van een machinefabriek heeft Asbreuk contacten over de hele wereld. Om het reizen te beperken gebruikt hij webconference-software. Daarmee kun je iemands desktop overnemen, online presentaties geven en via de webcam contact met elkaar onderhouden. Hij ervoer dat dit beperkingen met zich meebrengt: “Je kijkt altijd langs elkaar heen met een webcam. Dat werkt echt vervreemdend. Ik wil mensen laten zien dat ik in ze ben geïnteresseerd, ik wil ze overtuigen of geruststellen en het gevoel van face-to-face contact meegeven. Daarvoor is oogcontact een absolute must.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in