Bomberbot leert kinderen in Suriname gratis programmeren
De vraag naar mensen die kunnen programmeren neemt nog altijd toe, maar het aantal jongeren dat ervoor kiest om hiervoor te leren stijgt niet mee. Volgens Bomnerbot is dit vooral in Suriname een groot probleem.
"Dit begint al op de basisschool waar scholieren amper met computers in aanraking komen. Per school zijn er doorgaans 4 tot 5 computers beschikbaar en de meeste kinderen hebben geen computer thuis. Ook op middelbare scholen werken leerlingen nauwelijks met computers. Het is dan ook niet gek dat er zelden voor een IT-opleiding gekozen wordt", zegt Fabian Jacott, oprichter van de stichting CodeforSu.
Op grote achterstand
De 22-jarige autodidact maakt zich zorgen om zijn land: "Suriname loopt qua tech minstens 30 jaar achter op de wereld. Als we nu geen stap maken lopen we straks 60 tot 70 jaar achter. Er moet nu wat gebeuren." Jacott heeft met zijn stichting inmiddels 5000 kinderen leren programmeren, met geleende en gehuurde computers. Tijdens Hour of Code in december wil hij nog eens 20.000 kinderen in 5 Bomberbot-lessen de basis van het programmeren bijbrengen en 200 docenten opleiden.
In januari 2016 zal de pilot met Bomberbot starten. Dan krijgen 4000 kinderen het volledige lespakket (16 lessen) van Bomberbot aangeboden. "Door de samenwerking met CodeforSu kunnen we ervaren hoe de Bomberbot-lesmethode en ons platform draaien in een andere cultuur en in een omgeving waar de internetpenetratie laag en de hardware beperkt is", zegt Joost Bazelmans van Bomberbot. De opgedane inzichten past de start-up toe in de verdere ontwikkeling van het product. Bazelmans ziet dit als aanloop naar de uitrol van Bomberbot naar andere markten zoals Azië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.
Niet altijd computer nodig
Bomberbot helpt leraren op een eenvoudige en speelse manier bij het geven van programmeerlessen, zonder dat daar enige voorkennis voor nodig is. Daarnaast verzorgt het activiteiten waar geen computer voor nodig is. "Dus ook scholen waar geen of weinig computers in het lokaal zijn kunnen met Bomberbot aan de slag", aldus Bazelmans.
Belangrijke vaardigheden die scholieren met Bomberbot leren zijn het oplossen van problemen, vooruit denken, samenwerken en innoveren. Door middel van een dashboard kunnen de leraren de voortgang van hun leerlingen volgen en het tempo aanpassen aan de specifieke leerling.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee