Overslaan en naar de inhoud gaan

'Slim mobieltje dreigt netwerken te ontwrichten'

Algemeen directeur Vittorio Colao waarschuwde op het Mobile World Congress in Barcelona dat de capaciteit van mobiele netwerken om gegevens te verzenden en ontvangen onvoldoende is om het stijgende gebruik van slimme telefoons op te vangen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Daarmee weerspreekt Colao eerdere opmerkingen toen Vodafone het contract voor de iPhone in Engeland verkreeg. Vorig jaar heette het nog dat Vodafone het stijgend verkeer makkelijk aan zou kunnen. Ook de Amerikaanse iPhone-distributeur AT&T liet zich eerder dit jaar in die zin uit, nadat er twijfels waren ontstaan door overbelasting van de AT&T-netwerken in delen van New York.

Colao kreeg nu echter bijval van Mike Lazarides, een van de directeuren van Research in Motion, dat de populaire e-maillezer Blackberry produceert. Op een vraag van Reuters gaf Lazarides te kennen, dat ook hij vreest dat de netwerken overbelast raken door de groeiende populariteit van draadloze apparaten die meer doen dan alleen telefoonverkeer afwikkelen. Volgens Lazarides is het de hoogste tijd dat de ontwikkelaars van mobiele telefoons en toepassingen daarvoor producten gaan ontwikkelen die minder gulzig met bandbreedte omgaan.

Vodafones Colao zoekt de oplossing in een andere richting: er moet een betere verdeling van de verdiensten komen, zodat de uitbaters van de netwerken makkelijker kunnen investeren in uitbreiding van de capaciteit. Colao richtte zijn pijlen daarbij met name op Google, dat zijns inziens met 70 tot 80 procent van de inkomsten wel een erg groot deel van de internetmarkt naar zich toegetrokken heeft. Google-directeur Eric Schmidt, die eveneens een rede hield op het congres, opende wel een charmeoffensief richting telecombedrijven, maar deed geen concrete toezeggingen. Volgens Schmidt moeten de uitbaters van de netwerken de groei in het verkeer juist als een zegen zien, en zullen ze hun investeringen op talloze manieren terugverdienen.

Colao sprak voor Schmidt, en heeft niet op diens uitlatingen gereageerd. Wel brak Colao ook nog een lans voor het afschaffen van netneutraliteit. Toezichthouders zouden het de netwerkleveranciers moeten toestaan om een gedifferentieerd prijsmodel te hanteren. Ze zouden meer in rekening moeten kunnen brengen voor het leveren van hogere en/of gegarandeerde bandbreedtes, of bijvoorbeeld voor de garantie aan aanbieders van content dat hun waren de ontvanger ook daadwerkelijk tijdig bereikt.

Een alternatief zou ook kunnen zijn dat er een eind komt aan de all-inprijzen van abonnementen. Op dit moment is er meestal sprake van ongelimiteerd verkeer tegen een vaste vergoeding per maand. Betalen naar gebruik zou de verkeersintensiteit kunnen dempen, danwel de inkomsten van de netwerkleveranciers meer in de pas doen lopen met hun uitgaven. Colao noemde deze optie zelf niet. Maar in eerste reacties op zijn rede werd deze mogelijkheid eenvoudiger te realiseren genoemd dan Google te bewegen tot het afstaan van inkomsten danwel het bewegen van de toezichthouders tot meer flexibiliteit.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in