Overslaan en naar de inhoud gaan

10 maanden cel voor oprichter Planet Internet

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag internetondernemer Michiel F. veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, wegens oplichting en witwassen. Volgens de rechtbank is bewezen dat F. "op kwalijke wijze misbruik heeft gemaakt" van een overheidsregeling voor startende technologiebedrijven.
gevangenis
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Medeverdachte Marc V., die volgens het Openbaar Ministerie bij de oplichtingspraktijken betrokken is geweest, is door de rechtbank vrijgesproken. V. was oprichter van glasvezelaanbieder Fieber. Volgens de rechter ontbreekt het bewijs tegen hem. Volgens de aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM) is de staat "als pinautomaat gebruikt", voor onder meer feesten, een luxe leven en het afwenden van een persoonlijk faillisement.

F. begon in de jaren negentig de internetprovider Planet Internet, die hij later aan KPN heeft verkocht. De rechtbank matigde de straf van F. omdat de zaak lang heeft gesleept. Wel stelde de rechter dat hij door zijn "categorische ontkenning" geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden.

Geld rondpompen

Het investeringsfonds van F. (Three Circles Ventures, TCV) kreeg in 2010 geld van het toenmalige Agentschap NL, een tak van het ministerie van Economische Zaken. Dat geld was toen verstrekt om te investeren in beginnende technologiebedrijfjes. De beschikbaar gestelde subsidie is echter niet voor dat doel ingezet. In plaats daarvan is het rondgepompt via boekhoudkundige trucjes. Three Circles investeerde onder meer in glasvezelaanbieder Fieber, die door F.'s kompaan V. is opgezet.

De veroordeling is geen volledig succes voor de benadeelde overheid. Een vordering van 2,3 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de opvolger van het Agentschap, is door de rechtbank niet ontvankelijk verklaard. Die dienst zou deze claim, die te ingewikkeld is voor een strafproces, aan de civiele rechter moeten voorleggen.

'Schade en maatschappelijke schade'

Die forse vordering, voor de fraude met leningen voor technostarters à 850.000 euro, is omdat er volgens het OM sprake is van flinke maatschappelijke schade. Het OM heeft in de aanklacht namelijk gesteld dat deze zaak breder en groter is dan wat uiteindelijk op de tenlastelegging is komen te staan. "Bij veel meer technostarters van het TCV zijn onregelmatigheden vastgesteld", aldus de officier van Justitie bij de eerste zitting begin dit jaar.

Uiteindelijk is dat dus niet bewezen, of bewezen geacht, en dus door de Amsterdamse rechtbank niet meegewogen in het vandaag uitgesproken oordeel. Noch verdachten F. en V., noch hun advocaten waren bij de uitspraak aanwezig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in