Overslaan en naar de inhoud gaan

Planet Internet-oprichter verdacht van start-upfraude

In de rechtbank van Amsterdam zijn vandaag gevangenisstraffen tot 18 maanden geëist tegen twee mannen, waarvan één de oprichter is van de Nederlandse oer-ISP Planet Internet. De twee verdachten worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, oplichting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en witwassen van inkomsten uit frauduleus verkregen RVO-gelden.
geld

"De staat is als pinautomaat gebruikt", voor onder meer feesten, een luxe leven en het afwenden van een persoonlijk faillisement, aldus de aanklacht.

De fraude met leningen voor technostarters bedraagt 850.000 euro, maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er sprake van "een maatschappelijke schade van 2,3 miljoen euro". Het OM stelt namelijk dat deze zaak breder en groter is dan wat uiteindelijk op de tenlastelegging is komen te staan. "Bij veel meer technostarters van het TCV zijn onregelmatigheden vastgesteld", aldus de officier van Justitie op de zitting vandaag bij de Amsterdamse rechtbank.

'Verantwoord vertrouwen'

Daarbij is toegelicht dat de RVO werkt volgens een principe van 'verantwoord vertrouwen'. "Dit betekent dat ondernemers bij het doen van een aanvraag doorgaans weinig extra administratieve lasten hebben. Wij willen allemaal het liefst zo min mogelijk bureaucratie. Verdachten hebben daar op een schaamteloze wijze misbruik van gemaakt." Vanwege de omvang, de aanpak en ook de uitwassen neemt het OM deze zaak hoog op. "Het gaat hier om crimineel gedrag van talentvolle mensen."

De eis van 18 maanden celstraf voor één van de twee 50-jarige verdachten heeft een gedeelte van 6 maanden voorwaardelijk. Het OM stelt dat uit onderzoek door de FIOD blijkt dat deze man uit Amsterdam een RVO-lening had verkregen om onder voorwaarden te investeren in innovatieve ondernemingen op tech-gebied. Deze technostarters vormen relatief een groter risico waardoor zij moeite kunnen hebben om bij reguliere investeerders geld te verkrijgen. Om innovatie aan te jagen verstrekt de RVO daarom voor het ministerie van Economische Zaken (EZ) renteloze leningen van maximaal 4 miljoen euro.

Voorwoorden geschonden

Deze gunstige leningen zijn beschikbaar voor startersfondsen die ondernemers willen helpen met investeringen om een innovatief technologisch bedrijf te starten. Daarbij is één van de voorwaarden dat de investering vanuit het startersfonds voor de helft moet bestaan uit privaat kapitaal en voor de andere helft uit de renteloze lening vanuit de overheid. Hierover moet het startersfonds dan verantwoording afleggen aan de RVO. De verplichte component van private investering zou zeer beperkt zijn geweest, aldus het OM.

Daarnaast mag er bij deze RVO-leningen geen relatie bestaan tussen de beheerder van het startersfonds en de technostarter, om belangenverstrengeling te voorkomen. Volgens de neergelegde beschuldiging zijn deze voorwaarden moedwillig en herhaaldelijk geschonden door de twee verdachten. Één van hen was in de jaren negentig oprichter van oer-internetprovider Planet Internet (later opgekocht door telecomprovider KPN). Deze Michiel F. zou jaren later dus hebben gesjoemeld met 1,5 miljoen euro aan overheidssubsidies, meldt persbureau ANP nu.

Penthousefeesten op het Rokin

Een deel van dat geld zou hij in eigen zak hebben gestoken, bijvoorbeeld voor feesten in penthouses op het Rokin in Amsterdam. Ook zou hij er schulden van hebben afbetaald, om zo zijn persoonlijk faillissement af te wenden. Het door hem opgezette investeringsfonds heeft in 2010 geld gekregen van het toenmalige Agentschap NL, wat valt onder het ministerie van Economische Zaken, om te investeren in technostarters. Dat geld ging naar een web van ondernemingen en werd volgens het OM rondgepompt voor boekhoudkundige trucjes. Via valse verklaringen zou deze fraude achteraf zijn toegedekt.

Tegen de tweede verdachte, uit Aerdenhout, eist het OM nu een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk. Ook deze man zou investeringsgeld voor eigen gebruik hebben 'weggesluisd': volgens het OM heeft hij zo'n 200.000 euro onttrokken ten gunste van zichzelf. Voor de rechtbank vandaag heeft het OM een verzoek ingediend om een vordering van 850.000 euro toe te kennen voor de benadeelde RVO.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in