IBM toont chip met transactioneel geheugen
De chip met transactioneel geheugen heeft die blokkade niet, maar heeft daarom wel een proces dat controleert of er geen schrijf/leesfouten dreigen. Wanneer dat niet het geval is kan het proces worden gestart, en anders vraagt de chip het systeem het conflict op te lossen.
Chips komen in Sequoia supercomputer
De aanpak heeft voor sommige applicaties grote voordelen, maar voor andere weer helemaal niet. IBM gaat de chips, genaamd Blue Gene/Q, toepassen in de nieuwe Sequoia supercomputer die het bedrijf bouwt voor Lawrence Livermore National Labs. De supercomputer levert naar verwachting een rekencapaciteit van 20 petaflops en moet volgend jaar worden opgeleverd. Het programmeren voor een chip met transactioneel geheugen vereist overigens wel zeer gespecialiseerde programmeerkennis om de voordelen van werkwijze te benutten.
Sun Microsoystems werkte jaren aan het concept en was voor de overname door Oracle bijna klaar om het systeem te testen. De overname betekende het einde van het project. Ook Silicon Graphics, Microsoft en Intel hebben al veel onderzoeksinspanning geïnvesteerd in de ontwikkeling van het transactioneel geheugen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee