Booking.com groeit al uit jasje voor oplevering kantoorkolos
Momenteel zitten de ruim 5000 medewerkers die voor Booking.com werken in Amsterdam, verspreid over 12 kantoren. “Dat is niet ideaal, maar omdat we zo hard gegroeid zijn en er geen overdaad is aan grote kantoorpanden in de stad, moesten we wel”, vertelt een woordvoerder. “Het was de bedoeling om iedereen onder één dak te huisvesten, maar tegen de tijd dat het nieuwe hoofdkantoor wordt opgeleverd in 2021 zijn we waarschijnlijk weer zo hard gegroeid dat sommige afdelingen alsnog ergens anders gehuisvest moeten worden.”
Concurrentie is moordend
Meer dan 2000 van de 5000 banen bij Booking.com in Amsterdam zijn techfuncties. Volgens HR-directeur Yvonne Agyei werken er inmiddels zo’n 140 verschillende nationaliteiten. “We hebben permanent behoorlijk wat IT-vacatures open staan. Booking zoekt met name ontwikkelaars, maar ook data scientists en AI-experts.” Agyei vertelt dat het steeds moeilijker wordt om IT-vacatures in te vullen. “De concurrentie in Amsterdam is moordend. Iedereen is op zoek naar goede IT’ers. Gelukkig heeft de stad een enorme aantrekkingskracht op buitenlandse IT’ers, dat scheelt.”
Naast buitenlandse expats aannemen, probeert Booking.com de vacatures ook op te vullen door andere doelgroepen aan te spreken voor techrollen. Dat is ook waarom het bedrijf zo veel aandacht schenkt aan het thema diversiteit. Zo reikte het vorige week in Londen de Technology Playmakers Awards uit aan inspirerende, vrouwelijke rolmodellen in de IT. Agyei: “Momenteel is 20% van onze IT’ers in Amsterdam vrouw. Dat lijkt hoog ten opzichte van andere organisaties, maar wat ons betreft moet dit aandeel nog verder omhoog worden gekrikt. Dat is niet alleen nodig om alle vacatures in te vullen, maar ook om betere producten te kunnen maken, want een groot deel van onze gebruikers is vrouw. En niemand begrijpt vrouwen beter dan vrouwen zelf!”
Facts & Figures
De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com is een van de grootste stadsprojecten van West-Europa. De campus van 72.500 m² - 4 keer zo groot als de ADAM-toren - zal ruim een derde van het Oosterdokseiland beslaan. Het gebouw wordt gebouwd op twaalfhonderd betonnen palen met een gezamenlijke lengte van 20 kilometer. De hoeveelheid staal die wordt gebruikt voor de bouw van de campus staat gelijk aan een halve Eiffeltoren. De campus is ontworpen door de architectenbureaus UNStudio en HofmanDujardin, de aannemer is Züblin.
Er komt ook een opleidingscentrum voor de ruim 17.000 medewerkers van het bedrijf wereldwijd. Onder de grond komt een grote parkeergarage voor auto’s en fietsen, waar maar liefst 2500 fietsen kunnen staan. De begane grond krijgt een publieke functie, met winkels en restaurants. Aan de voorkant komen ongeveer 42 woningen. Er wordt verwacht dat er in totaal 2,3 miljoen manuren zullen worden besteed aan de constructie van het project. De oplevering staat gepland voor 2021.
Silicon Island
Het eiland waarop het kantoor komt te staan is de pleisterplaats van Nederlandse techbedrijven en wordt ook wel Silicon Island genoemd. In 2007 vestigt TomTom zich als eerste Nederlandse techbedrijf op het Oosterdokseiland. Sinds 2015 zit ook Takeaway.com, de moeder van thuisbezorgd.nl, er. Betaalplatform Adyen heeft sinds begin dit jaar al haar Amsterdamse activiteiten op het Oosterdokseiland geconcentreerd. En over twee jaar volgt tot slot Booking.com.
Bekijk hier de video over het nieuwe kantoor van Booking.com:
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee