Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderwijs: Aansluiting is het toverwoord?

Maar hoe doen we dat dan? Ik bewonder de vele initiatieven en binnen onze wereld van cloud- en hosting providers zijn er samenwerkingsverbanden, praktijk- en leerwerkplekinitiatieven en wordt er zeer intensief overleg gepleegd tussen onderwijsinstellingen en bedrijven. En toch. De afstand tussen onderwijs en bedrijf lijkt alleen maar toe te nemen.

Heeft het te maken met de planningscyclus van twee werelden? Onderwijsinstellingen voeren jaarlijks wel aanpassingen door in hun lesprogramma. Maar het duurt vaak enkele jaren alvorens nieuwe technieken of werkmethoden doordringen in lesstof en klaslokaal. Op zich een zeer verklaarbaar fenomeen. Want stof dient goed voorbereid te worden en leerkrachten moeten deze beheersen alvorens ze kunnen lesgeven.

Cloud- of hosting provider vindt zichzelf vaak meerdere keren uit

Dat staat in schril contrast met de dagelijkse praktijk van cloud partijen. Met een enorm hoog tempo volgen technieken en werkwijzen elkaar op. Het is ook geen zeldzaamheid dat een cloud- of hosting provider zichzelf meerdere keren uitvindt door de jaren heen. De rol van deze bedrijven in de keten van aanbieders is ook aan verandering onderhevig. Pure techniek wordt steeds vaker met andere skills gecombineerd. Niet alleen omdat het wordt gevraagd maar omdat het logisch is. De tijden van een tech nerd die alles bedenkt achter zijn scherm zonder enig raakvlak met maatschappij en buitenwereld, zijn lang, lang voorbij. Deze tweede trend binnen hosting land is mogelijk nog ingrijpender dan het razende tempo van opeenvolgende technologieën.

Cloud- en hosting providers waren al technisch specialist maar groeien en ontwikkelen nu mee met de branche of sector die ze bedienen. Ze begrijpen een zorgsector en passen hun dienstverlening daar op aan. Het gaat niet alleen meer om het hosten van websites, applicaties of het bieden van een goede en betrouwbare servercapaciteit en opslag van gegevens. Het gaat om het begrip van hoe de processen in een sector lopen en ook weer veranderen. Dit legt natuurlijk een eis aan de nieuwe mensen die bij een cloud- en hosting provider komen werken. Ze zullen steeds veelzijdiger moeten zijn. En dat is op zich goed nieuws voor de technische mensen in die zin dat het niet alleen op hun kennis van IT aan komt. Men kan zich naar een meer complete professional ontwikkelen in de cloudsector.

In het onderwijs bestaat te veel een argwaan dat bedrijven met initiatieven komen puur om studenten zo vroeg mogelijk te werven

Het werk in de cloud sector verandert dus qua inhoud, qua techniek, qua werkwijze, enz. enz. En daar ligt nu juist ook de reden om intensief contact te leggen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Waar houdt onderwijs op en begint praktijk? De grenzen lijken steeds genuanceerder te worden. Echter ik merk dat er in het onderwijs nog te veel een argwaan dat bedrijven met initiatieven komen puur om studenten zo vroeg mogelijk te werven. Onderwijsinstellingen worden daardoor terughoudender. En natuurlijk wensen cloud- en hosting providers niets liever dan zo snel mogelijk hun vacatures in te vullen. Maar om nu daarbij te stellen dat men puur voor vroegtijdige werving met het onderwijs in zee gaat is te kort door de bocht.

Er is namelijk veel maatschappelijke betrokkenheid in de Internetsector. En samenwerking met onderwijsinstellingen wordt gezien als investeren in toekomstige goed gekwalificeerde mensen.

Cloud- en hosting providers zijn bereid tijd en kennis in de bestaande opleidingen te investeren

Daarbij zijn cloud- en hosting providers zeker bereid om meer tijd en kennis in de bestaande opleidingen te investeren. Niet alleen stages, maar echt gezamenlijk werken aan programma en lesmateriaal. Waarbij leerwerkplekken nog maar een voorbeeld is.

Ik pleit dus voor een meer onbevangen instelling van onderwijsinstellingen wanneer men samenwerking zoekt met onze sector. Initiatieven zijn er voldoende daar zit het probleem niet. Het gaat om de instelling waarbij de verschillende partijen met elkaar samenwerken. Daarin zit de echte aansluiting.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in