Universiteiten bezorgd over kabinetsplannen voor onderwijs
Alle universiteiten in Nederland beginnen maandag officieel aan hun academische jaar. Dat doen ze met feestelijke bijeenkomsten, maar de stemming in het hoger onderwijs is niet feestelijk. Universiteiten vrezen de bezuinigingen en andere plannen van het nieuwe kabinet. Dit kan ook het bestaande tekort aan IT'ers verergeren.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra is te gast bij de Technische Universiteit in Eindhoven, evenals Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De bijeenkomst staat in het teken van groene groei. Hoekstra heeft nu klimaatbeleid in zijn portefeuille als eurocommissaris. Het is nog niet bekend wat zijn werkterrein wordt in de komende commissie, waar het nieuwe kabinet hem voor heeft voorgedragen.
Erasmus, VU, UT, TU Delft
Onderwijsminister Eppo Bruins gaat naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. VVD-Kamerlid Eric van der Burg, in het vorige kabinet asielstaatssecretaris, is te gast bij de opening op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Jos Benschop, bestuurder van techbedrijf ASML, is uitgenodigd om de opening bij de Universiteit Twente in Enschede op te fleuren. Bij de TU Delft is de gast Michiel Langezaal, topman en oprichter van Fastned, dat 'tankstations' voor het laden van elektrische auto's beheert. Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, is een van de sprekers op de universiteit in haar stad.
Mariëlle Paul, staatssecretaris van Onderwijs, gaat niet naar een universiteit. Ze bezoekt maandag eerst een middelbare school in het Friese Wolvega en opent dan het studiejaar op hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden.
Enorme bezuinigingen op onderwijs
De coalitie wil honderden miljoenen euro's per jaar bezuinigen op het hoger onderwijs. Dit kan bestaande personeelstekorten in belangrijke sectoren erger maken, vrezen de universiteiten. Aan IT'ers is al jaren een groot en groeiend tekort. Snijden in hoger onderwijs nu kan dat probleem over een paar jaar nóg groter laten worden.
Naast de enorme bezuinigingen wil het nieuwe kabinet dat er een 'langstudeerboete' komt. Studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben, moeten daar jaarlijks 3000 euro extra voor betalen. Universiteiten zijn bang dat niet alle jongeren dan nog een goede kans krijgen om te studeren.
Protest tegen 'slopen'
Vakbonden, koepelorganisaties, academici en studenten voeren maandag in Utrecht actie tegen voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ze stellen dat het nieuwe kabinet het hoger onderwijs dreigt te "slopen" met een bezuiniging van circa een miljard euro per jaar en willen zich daar vanaf 11.00 uur tegen uitspreken op het Domplein. Het protest wordt gehouden tijdens de jaarlijkse Alternatieve Opening van het Academisch Jaar.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee