Megadeal: Rijk gaat voor honderden miljoenen aan extern IT-personeel inhuren
Rijks ICT-dienstverlener SSC-ICT heeft een miljoenendeal gesloten met een groep leveranciers voor de inhuur van ICT-professionals. De komende vier jaar wordt er voor zo’n 270 miljoen euro aan externe IT-expertise ingehuurd.
Met de ingehuurde expertise moet het Shared Service Center (SSC-ICT) van de rijksoverheid ook de komende jaren hoogwaardige dienstverlening kunnen realiseren. Voor de aanbesteding zijn de leveranciers BlueTrail, Quest4, HeadFirst, LINKIT, Divetro, Cimsolutions, Brunel Nederland, SLTN IT Professionals, SynProfs en Cegeka Nederland & Ukomst geselecteerd.
Looptijd van vier jaar
De raamovereenkomst gaat in op 1 juli 2024 en heeft een looptijd van vier jaar. Er is onder meer expertise nodig van externen op gebied van standaarden in software en hardware, waaronder NetApp, Cisco netwerkapparatuur, FileNet, SAP, IBM, VMware en Linux, zo valt te lezen in de aankondiging. SSC-ICT heeft in totaal zo’n 1200 medewerkers en zorgt ervoor dat ruim 53.000 rijksambtenaren van zeven ministeries hun werk kunnen doen.
De timing van de deal is opvallend, gezien de nieuwe regeringscoalitie de groeiende inhuur van extern personeel juist een halt probeert toe te roepen. In oktober 2023 werd duidelijk dat de externe inhuur voor beleidsondersteuning bij automatisering flink is toegenomen: van 35% in 2015 naar 55% in 2022. Het percentage ‘uitvoering’ nam juist af: van 59 procent in 2015 naar 34% in 2022.
Stijging externe inhuur
In 2022 waren de uitgaven aan externe inhuur van het Rijk ten opzichte van de totale personeelsuitgaven 14,2%. Een toename ten opzichte van 2021, want toen ging het nog om 13,4%. Beide percentages zijn echter ver boven de Roemernorm die in 2010 was ingesteld en voorschrijft dat uitgaven aan externe inhuur niet hoger dan 10 procent van de totale personeelsuitgaven mogen zijn.
De plannen van het Rijk om te gaan snoeien in het personeelsbestand en in de inhuur, lijken dan ook lastig haalbaar als het gaat om IT-werknemers. Uit onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur werd duidelijk dat overheden de komende jaren duizenden IT’ers te kort komen. Ministeries lijken daarom de komende jaren gedwongen om steeds meer IT’ers in te huren.
Vastlopende projecten
De gevolgen van het tekort aan IT’ers zijn steeds meer merkbaar, zo bleek uit het onderzoek. Zo loopt meer dan driekwart (76%) van de overheden vast met hun IT-projecten, omdat er geen mensen te vinden zijn die de klus kunnen klaren. Zo’n 85% is aan het prioriteren in IT-projecten: er is in zo’n geval niet genoeg capaciteit om tegelijkertijd aan meerdere IT-projecten te werken.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee