Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet: Technologie kan tekort aan personeel niet opvangen

Technologie kan maar beperkt de inzet van personeel vervangen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat schrijven ministers Karien van Gennip (Werkgelegenheid) en Carola Schouten (Armoedebeleid).
Worried smartphone
© Shutterstock
Shutterstock

De NVWA hoopt met technologie het tekort aan personeel op te vangen. Daarbij wordt gekeken naar oplossingen waarbij hetzelfde werk wordt gedaan met minder personeel door bijvoorbeeld de inzet van drones, kunstmatige intelligentie en cameratoezicht.

De ministers vinden het echter belangrijk dat burgers en ondernemers die daar behoefte aan hebben, kunnen rekenen op persoonlijke aandacht van de overheid.

Complexe regelgeving

“Daar is personeel voor nodig. Daarnaast zijn wet- en regelgeving vaak zo complex dat het potentieel van technologieën voor uitvoeringsorganisaties maar gedeeltelijk bruikbaar is: er zit veel mensenwerk in het zorgvuldig interpreteren van wetten en regels om tot goede besluiten te komen”, zo schrijven de ministers in antwoord op Kamervragen van Wybren van Haga van Groep van Haga.

Technologie als hulpmiddel

Van Haga wilde onder meer weten in welke mate technologie uitvoeringsorganisaties helpt om de groeiende vraag naar publieke voorzieningen op te vangen. “We hebben de afgelopen decennia gezien hoe technologie een steeds belangrijker hulpmiddel is geworden voor uitvoeringsorganisaties. Nieuwe technologieën bieden kansen. Veel uitvoeringsorganisaties kijken daarom voortdurend naar de mogelijkheden van nieuwe technologieën”, aldus Schouten en Van Gennip die NVWA als voorbeeld benoemen.

Maar de inzet van technologie kan er ook toe leiden dat er juist meer mensenwerk ontstaat. “Nieuwe technologieën veranderen de aard van de werkzaamheden, maar niet altijd de totale omvang ervan. Waar de inzet van drones en andere technologieën op de ene plek mensen vrij kan spelen, kan de vraag naar mensenwerk op andere plekken juist weer toenemen.”

Digitale agenda

Het kabinet wil de digitale agenda van de overheid versnellen en daarmee de digitale dienstverlening versneld doorontwikkelen. “Zodat we blijvend aansluiten op de behoeften van burgers en ondernemers. Binnen dit thema zetten we een Meerjarenprogramma Infrastructuur Digitale Overheid (MIDO) op en brengen en houden we de ICT-systemen in de uitvoering op orde.”

Er wordt ook gekeken hoe gegevensuitwisseling tussen overheidsorganisaties onderling op bredere schaal mogelijk is. “Daarbij houden we oog voor digitale inclusie en de betrouwbaarheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van de digitale dienstverlening door de overheid.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in