Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-hype: snel dingen kapot maken

Met het risico in herhaling te vallen, wil ik toch even benadrukken dat ik heus geen luddiet ben. Ik ben niet tegen technologie en technologische vooruitgang, ook niet als dat disruption geeft voor bestaande zaken, zoals bijvoorbeeld banen. Wel moeten we voor AI-ontwikkeling en -gebruik echt afstappen van het aloude motto van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, een motto dat breed door 'techies' en de ICT-industrie is omarmd.

punt waarop het fout gaat (met vooruitgang)
Shutterstock

'Move fast and break things', aldus Zuckerberg jaren geleden. De toen nog jonge en veelbelovende grondlegger van social network Facebook had het over de aanpak om niet alles vooraf uit te stippelen wat dan flink tijd kost. Snel van start gaan, snel dingen ontwikkelen, snel uitrollen (deployen) en dan snel resultaat boeken. Om daarmee willens en wetens ook snel fouten te maken, dingen kapot te maken. Die je dan snel weer gaat fixen.

'Escalatie' van agile

Dit intern gebruikte motto van de latere miljardair is officieel in 2014 afgeschaft bij Facebook. Alleen was het toen al te laat. Niet alleen voor Zuckerbergs bedrijf zelf. Het gigantische succes van Facebook heeft een flinke boost gegeven aan deze 'escalatatie' van de in wezen wel nuttige agile-aanpak. Agile heeft als tegenbeweging voor de ouderwetse watervalmethode veel voordelen gebracht. Maar die flexibele methodiek voor ontwikkelen en uitrollen waakt er nog wel voor dat er geen dingen kapot worden gemaakt.

Natuurlijk, er kan altijd wel iets kapot gaan. Zo had ik eens met een CMS ineens .. , maar dat is een ander verhaal. Het punt is dat 'dingen kapot maken' eigenlijk een no-no moet zijn. Want het is vervelend als dingen kapot zijn. Vervelend voor developers, vervelend voor klanten, vervelend voor eindgebruikers, vervelend voor de business, vervelend voor partners, enzovoorts.

Veel meer dan vervelend

Pijnlijk probleem is dat het tegenwoordig niet meer vervelend is. Het is veel erger. Doordat informatie- en communicatietechnologie zo enorm belangrijk en verweven is geworden, komen kapotte dingen veel harder aan. En reiken die klappen veel verder. Nu in de huidige AI-hype geldt dit nog enkele gradaties méér.

Naast 'gewoon' techzaken als toepassingen en platformen, plus business, investeringen en economie, worden ook fundamenten als cultuur, democratie, samenleving, fatsoen en menselijkheid geraakt. In wezen: kapot gemaakt. En dat dan snel fixen is niet altijd snel genoeg of goed genoeg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 21 november 2024

Op https://shorturl.at/3YQIg kun je bekijken hoe Facebook Trump president heeft gemaakt (voor zover onbekend).

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in