Overslaan en naar de inhoud gaan

AI wordt verplicht onderdeel van rechterlijke macht in China

Het hooggerechtshof in China heeft een richtlijn gepubliceerd die van alle rechtbanken in het land eist dat zij in 2025 een 'competent AI-systeem' invoeren om het juridisch proces te ondersteunen. Het moet ervoor zorgen dat rechtszaken efficiënter worden afgehandeld en mensen makkelijker toegang krijgen tot juridische hulp. De uiteindelijke gerechtelijke beslissing moet wel door een mens worden gemaakt.
AI en rechtspraak
© Shutterstock
Shutterstock

China gaat daarmee een flinke stap verder dan de westerse wereld. Hier worden de mogelijkheden om kunstmatige intelligentie in te zetten bij het gerechtelijk proces wel bestudeerd, maar voor die inzet van AI worden nog veel obstakels gezien.

In de richtlijnen waarover de krant China Daily schrijft, staat wel een aantal beperkingen. Deze zijn dat het stimuleren van de invoering van de techniek geen schade mag toebrengen aan de nationale veiligheid, dat het geen inbreuk mag maken op staatsgeheimen en dat het niet de persoonlijke dataveiligheid van mensen in gevaar mag brengen.

AI vervangt rechter niet

Het systeem moet vooral rechters verlossen van veel 'triviale zaken' en daarbij de efficiency van hun werk verhogen. De resultaten van de inzet van kunstmatige intelligentie mogen alleen gebruikt worden als aanvullende referentie. Rechtbanken mogen dus niet vervangen worden bij de behandeling van zaken.

De rechtbanken moeten de periode tot de invoering gebruiken voor training in het gebruik van de nieuwe technologie. Deze training dient om automatische onregelmatigheden in de behandeling van zaken te herkennen om dan mogelijkheden te bieden voor betere regulering van het het juridisch proces.

Ook blockchain

In mei bepaalde hetzelfde hooggerechtshof van China dat er een blockchain-alliantie moet worden opgezet in de komende twee jaar. Deze samenwerking is dan tussen de rechtbanken en andere sectoren en moet zorgen voor een betere integratie van de regels van de wet en technologie. Daarnaast moet het socio-economische ontwikkeling stimuleren.

Het Chinese rechtssysteem werkt al langer aan technologische oplossingen om de grote aantallen geschillen op te lossen. Zo  bestaat er een platform waarmee veel geschillen online worden afgehandeld. In september waren 90.000 mediator-instituten en in totaal 350.000 mediators actief op dat platform. In een jaar tijd werden 11,43 miljoen rechtszaken online ingediend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in