Overslaan en naar de inhoud gaan

Deepfake-foto's vallen door de mand dankzij astronomie

Deepfakefoto's van mensen (en in theorie ook van dieren) zijn nu beter te detecteren dankzij een doorbraak van astronomen. Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om deepfakes te ontmaskeren, waarbij ze zich gebaseerd hebben op tools die worden gebruikt in de sterrenkunde. Reflectie van licht in wel of niet echte ogen is de crux.

deepfakedetectie door oogscans
Royal Astronomical Society, Adejumoke Owolabi https://ras.ac.uk/news-and-press/news/want-spot-deepfake-look-stars-their-eyes

Het creëren van deepfakefoto's is tegenwoordig kinderlijk eenvoudig en de resultaten zijn in toenemende mate moeilijk van echt te onderscheiden. Dit geeft volledig nieuwe impulsen aan desinformatiecampagnes en onzekerheid over de betrouwbaarheid van media. Britse onderzoekers hebben nu een nieuw detectiemiddel ontwikkeld om neppe foto's van mensen (en in theorie ook dieren) te kunnen ontdekken.

Diep in de ogen kijken

Het draait om analyse van lichtreflecties in de ogen van geportretteerde - of dus kunstmatige aangemaakte - mensen. Bij het maken van echte foto's heeft een paar ogen namelijk dezelfde belichting en is er in beide oogballen dus sprake van gelijke lichtreflectie. AI-toepassingen die deepfakefoto's maken, houden daar geen rekening mee en dus kunnen ogen in nepfoto's volledig andere reflecties tonen. Soms zijn fake-ogen ook met het blote oog te ontdekken, maar subtielere namaak vereist betere middelen om te herkennen.

De nieuwe detectiemethode is afgeleid van de astronomie, waarbij weerkaatsingen van licht worden gebruikt om melkwegstelsels beter in kaart te brengen. De toepassing hiervan op AI-gecreëerde foto's van mensen is vorige maand gepresenteerd op de National Astronomy Meeting 2024 van de Royal Astronomical Society. Het onderzoek is gedaan door Adejumoke Owolabi, student aan de University of Hull, onder begeleiding van astrofysicaprofessor dr. Kevin Pimbblet, meldt Ars Technica.

Meer dan 2 benen of 10 vingers

Het herkennen van deepfakefoto's is hiermee echter niet gegarandeerd. Enerzijds kan de Britse 'astronomiemethode' valse positieven en ook valse negatieven geven. Anderzijds kan AI-ontwikkeling deze ontdekking weer meenemen, waardoor lichtreflecties in ogen in de toekomst juist wel consistent kan zijn. Eerder zijn bekende deepfakefouten zoals mensen met meer dan twee benen of meer dan tien vingers ook al weggewerkt door verbeteringen in AI-beeldtoepassingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in