Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhouding tussen mens en robot verkend in nieuwe podcastdocumentaire

Robots worden steeds mensachtiger en tegelijkertijd schuiven mensen meer op naar machines. Hoe wij ons verhouden tot robots en hoe we kunnen samenwerken, wordt verkend in een nieuwe podcastdocumentaire die vanaf morgen is te beluisteren: Wij zijn de robots.

robot en mens, NTR-podcastdocumentaire
NTR

NTR-podcastmaker René van Es spreekt met wetenschappers, kunstenaars en theatermakers. Zij geven elk hun eigen blik op het fenomeen robot. Daarbij positioneert kunstenaar Bram Ellens, die robots gebruikt voor zijn installaties, zich juist tégen de gangbare opvatting over robots en efficiency. Robots moeten verwonderen in plaats van alles nóg efficiënter maken, luidt zijn boodschap.

Voldoening en emoties

"We zien de wereld steeds meer als iets wat efficiënter en slimmer moet. Je hebt al slimme apparaten en slimme steden. Maar ergens moeite voor doen, en de beloning die je daarvoor terugkrijgt, is waanzinnig. (…) We swipen door het leven heen, wat op een gegeven moment denk ik zo weinig voldoening geeft dat er gewoon een algemeen ongeluk is", aldus Ellens.

In deze NTR-documentaire in podcastvorm komt ook wetenschapper Maaike Bleeker aan het woord, die als hoogleraar performance science technology is verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij ziet het emotionele aan robots, dat dus eigenlijk geheel kunstmatig is.

"Ik ben steeds meer gegrepen door hoe iets wat eigenlijk zo anders is dan een menselijk lichaam, de indruk kan wekken iets uit te drukken. Die robot denkt natuurlijk niks en die voelt niks, maar die kan wél de indruk wekken dat te doen. En dat je met hele simpele dingen dan ineens iets wat eerst een ding is, toch iets wordt waar je je emotioneel toe kunt verhouden."

Vanaf 21 augustus

'Wij zijn de robots' wordt door omroep NTR omschreven als "een verhaal over robots met menselijke trekjes en over mensen die zich steeds meer gaan gedragen als een robot". De documentaire is vanaf 21 augustus te beluisteren in de feed van DOCS, een podcast van NPO Radio 1.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in