Greenpeace: Nederlands ICT-afval vervuilt Ghana
"Deze illegale dump is mogelijk doordat het Nederlandse inzamelsysteem zo lek is als een mandje", zegt Greenpeace-woordvoerster Kim Schoppink. Fabrikanten en importeurs van elektronica, waaronder ICT-apparatuur, gaan er juist prat op dat de inzameling en recycling in Nederland uitstekend is geregeld. Kortgeleden nog bracht ICT~Milieu een rapport uit waaruit bleek dat vrijwel alle afgedankte ICT-apparatuur nu op verantwoorde wijze wordt gerecycled.
Greenpeace haalt een in februari al gepubliceerd onderzoek van adviesbureau CREM aan waaruit bleek dat maar 15 procent van de afgedankte ICT-apparatuur en bruingoed "aantoonbaar bij erkende recyclingbedrijven terechtkomt". De overige 85 procent zou deels bij het huisvuil belanden en deels worden uitgevoerd naar ontwikkelingslanden.
Greenpeace zegt in de haven in Ghana te hebben gezien dat "steevast containers met afgedankte elektronica uit Nederland binnenkomen". Bij één handelaar stond oude apparatuur met het logo van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Op schroothopen lagen beeldschermen van het Amsterdamse ICT-bedrijf Vicom en van handelsfirma Tetterode.
Vooral Philips moet het in het rapport ontgelden. De Nederlandse elektronicagigant zou in vergelijking met concurrenten weinig doen aan inzameling, onder meer omdat relatief veel van zijn tv-toestellen lastig te recyclen zijn. "Philips schuift de kosten van recycling liever af op consumenten en overheden", stelt de milieuorganisatie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee