Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Gerard van Oortmerssen

Deze week werd mijn aandacht getrokken door drie gerelateerde berichten.
Allereerst was dat het bericht “Boetes voor ‘digitale schandpaal’”. Het CBP kan forse boetes opleggen wanneer filmpjes of foto’s van ‘criminelen’ op internet worden gezet. Op het eerste gezicht een volstrekt terechte maatregel om de privacy te beschermen. Alleen denk ik dat deze regel niet te handhaven is. Onze wereld wordt met de dag meer transparant.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Vrijwel iedereen heeft een smartphone, waarmee de omgeving kan worden vastgelegd, en een toenemend aantal sensoren en videocamera’s registreren wat er in de openbare ruimte gebeurt. Dat betekent ongetwijfeld dat er ook strafbaar of afkeurenswaardig gedrag op internet zal verschijnen, al dan niet automatisch. Wie moet er worden beboet als beelden automatisch op internet worden gezet? En wanneer voldoet iemand aan het criterium ‘crimineel’?
We zullen ons meer en meer bewust moeten zijn van het feit dat ons gedrag in de publieke ruimte vastgelegd kan worden en op het internet kan belanden. Dat zal ongetwijfeld invloed hebben op hoe we ons gedragen, en hopelijk zal dat een positieve invloed zijn.

Het bericht roept nog een aantal andere vragen op. Zoals: wat is de betrouwbaarheid van digitale informatie? Digitale beelden kunnen gemakkelijk gemanipuleerd worden, en hoe kunnen we ons tegen onterechte beschuldigingen beschermen?
Een andere vraag: wat is de juridische status van informatie? Is alleen publiceren op het ‘publieke’ internet strafbaar, of ook al het vastleggen op een bedrijfsnetwerk? Een ander bericht van deze week (“Niet-verzonden mailtje kan Google veel geld kosten”) toont aan dat informatie die alleen op het eigen, private systeem aanwezig is ook juridisch tegen je kan worden gebruikt.

Onze wereld verandert snel en wordt almaar complexer door de ontwikkeling van de technologie, en dat dwingt ons om fundamenteel na te denken over onze waarden en om ons systeem van regels en wetten aan te passen aan de nieuwe mogelijkheden van de technologie. Het is daarom een goede zaak dat de Universiteit Tilburg op aandringen van ICT~Office een nieuwe post-doctorale opleiding start op het gebied van privacy, zoals het derde bericht (“ICT~Office initieert nieuwe privacyopleiding”) vermeldt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in