Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-miljonair wil gedrukte boeken redden

Kahle heeft 3 miljoen dollar uitgetrokken om in een voorstad van San Francisco (Californië) een boekenpakhuis vol zeecontainers in te richten. Per week komen daar nu 20.000 boeken binnen, vaak na digitalisering afgedankt door bibliotheken en universiteiten. The New York Times vergelijkt het megalomane boekenproject al met de Ark van Noach.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Tot nog toe heeft Kahle in zijn containers zo’n 500.000 boeken opgeslagen. Hij mikte aanvankelijk op 1 miljoen, maar inmiddels op 10 miljoen boeken. Ook dat streefgetal blijft overigens nog ver achter bij de 130 miljoen verschillende boeken die er naar schatting volgens Google ooit zijn uitgegeven.

Ook grondlegger van Internet Archive

Kahle is een ondernemer uit Silicon Valley die fortuin maakte met een bedrijf voor datamining, dat hij in 1999 verkocht aan webwinkel Amazon. Afkeer van digitale technieken kan hem dus niet worden verweten. Hij nam eerder al het initiatief tot het Internet Archive, een stichting die zich ten doel stelt webpagina’s te bewaren. Tot dusver zijn in deze Wayback Machine al 150 miljard pagina’s verzameld, overigens naast 2 miljoen gedigitaliseerde boeken.

Enkel exemplaar bewaren te riskant

Met zijn nieuwe boekenproject beoogt Kahle iets dergelijks. Hij wil van ieder boek een fysiek exemplaar, omdat nu niet valt te bepalen wat achteraf bezien een bepaalde periode in de wereldcultuur zal karakteriseren. Slechts 1 exemplaar op 1 plek bewaren, zoals in de bibliotheek van het Amerikaanse Congres in Washington gebeurt, vindt hij te riskant.

Digitaliseringstechnieken staan niet stil

Een van zijn andere argumenten is dat de techniek niet stilstaat. Het moet in de toekomst mogelijk blijven om het originele, gedrukte boek in een hogere kwaliteit te digitaliseren. Kahle wijst erop dat microfilms en microfiches ooit werden gezien als de ultieme methode om boeken te bewaren. Nu zijn die technieken achterhaald “en zijn we blij dat we de boeken hebben bewaard”.

Bibliotheken blij dat ze hun boeken kunnen lozen

Veel bibliotheken waarmee The New York Times sprak, zijn blij met het initiatief. Ze snoeien drastisch in hun collecties van nauwelijks gelezen boeken en tijdschriften en zijn maar al te blij als iemand zoals Kahle die wil overnemen, of in elk geval de dubbele exemplaren. Dat geeft ook een beter gevoel dan al dat drukwerk als oud papier te laten recyclen. Ook particulieren melden zich bij Kahle om van overtollige boeken af te raken.

Vraagtekens bij nut van het project

Sceptici zetten vraagtekens bij het project. Ze vinden dat het behoud van 1 exemplaren van een boek in de Library of Congress in Washington wel genoeg is. Ook achten ze het erg onwaarschijnlijk dat zich ooit een ‘digitale ramp’ zal voltrekken waarbij gescande boeken op grote schaal verloren gaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in