Kritiek op registratie kentekens bij Zwolle
De politie scant de kentekens en zet deze in een database. De gegevens worden vergeleken met de kentekens van bekende criminelen, lichtte een politiewoordvoerder woensdag toe. De opnamen mogen maximaal vier weken worden bewaard, maar zullen in de regel na drie dagen worden vernietigd. Doel is de opsporing van criminelen die zich door de regio verplaatsen. "Het gaat niet om het vinden van verkeersovertreders of getuigen. Daar is het systeem echt niet voor bedoeld", aldus de zegsman.
De camera's voor het systeem zijn inmiddels getest en de registratie kan dus meteen van start gaan. Eenzelfde
registratiemethode wordt al toegepast in Groot-Brittannië, waar het systeem is gecombineerd met camera's op bedrijventerreinen. "Dat willen we hier ook. Dan kun je bijvoorbeeld ook inbrekers volgen. Je weet dan precies wanneer ze waar reden en dat kan de opsporing aanzienlijk helpen", zegt de woordvoerder van de politie.
Ook in Nederland gebeurt het al. Het korps Rotterdam-Rijnmond scant naar grote tevredenheid geregeld kentekens op onder meer openstaande boetes, gezochte personen en hardnekkige dronken rijders, maar slaat de gegevens niet op. Bij een 'hit' wordt de bestuurder naar de kant gehaald.
Eerder dit jaar maakte de landelijke verkeerspolitie, het KLPD, bekend alle nieuwe politieauto's voortaan te voorzien van kentekenscanapparatuur. Deze zogeheten catchkens worden landelijk ingevoerd na geslaagde proeven in niet alleen de Rijnmond, maar ook in de politieregio's Brabant-Zuidoost en Amsterdam-Amstelland.
Het CBP is geen voorstander van het nieuwe systeem en werkt aan een richtsnoer voor dit soort kwesties, dat eind juni af moet zijn. Het CBP zou ervoor kunnen zorgen dat de systemen van de politie kunnen worden stilgelegd.
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft de Tweede Kamer eerder dit jaar laten weten dat momenteel nog onvoldoende duidelijk is of het breed verzamelen en bewaren van kentekens mag binnen de bestaande wetten. De Raad van Hoofdcommissarissen brengt de gevolgen voor de privacy in kaart, waarna in de loop van het jaar een landelijk beleid volgt.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maakte woensdag al duidelijk dat volgens haar de privacy in deze kwestie voldoende gewaarborgd is, omdat de verzamelde kentekens binnen enkele dagen worden vernietigd. "Als je criminelen wilt vangen, moet je soms onorthodoxe methoden gebruiken."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee