Meerderheid Tweede Kamer wil wel LSP
Nictiz stopt met LSP
Nadat de Eerste Kamer in april de Wet op het EPD had afgekeurd, verbood de senaat minister Schippers elke verdere bemoeienis met het landelijk schakelpunt. Nictiz ging op zoek naar een alternatieve financiering door zorgaanbieders die tot 1 november de tijd hadden deel te nemen aan het LSP. Maar er hebben zich te weinig zorgverleners gemeld om de doorstart te kunnen maken. Daarom ziet Nictiz zich genoodzaakt per 1 januari het Landelijk Schakelpunt stil te leggen en zestig medewerkers te ontslaan.
Handjevol ziekenhuizen doet mee
Van de zorgverleners laten vooral de ziekenhuizen het afweten. Van de 128 Nederlandse ziekenhuizen, willen slechts twaalf (9 %) verder met het LSP. Op 4 november had 52% van alle huisartsen, 54% van alle apotheken, 74% van alle huisartsenposten zich achter het LSP geschaard. Er is een gat op de begroting van het door te starten LSP van 1,6 miljoen euro. Er is minimaal 7,2 miljoen euro nodig, terwijl er garanties zijn voor 5,6 miljoen euro.
NVZ, de vereniging van ziekenhuizen vindt het onbegrijpelijk dat het landelijk uitwisselbaar elektronsich patiëntendossier nu definief van de baan is en maakt zich daar ernstige zorgen over. Een woordvoerder van NVZ zegt geen pasklaar antwoord te kunnen geven op de vraag waarom de belangstelling van de Nederlandse ziekenhuizen voor de doorstart van het LSP zo gering is. "Het lijkt me niet terecht te stellen dat het LSP niet doorgaat omdat de ziekenhuizen niet meedoen. Ik geloof zelfs dat de ziekenhuizen niet eens is gevraagd om mee te doen."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee