Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerderheid Tweede Kamer wil wel LSP

Nictiz, die de infrastructuur voor de landelijke uitwisseling heeft gebouwd en beheerd, liet vorige week weten het LSP niet zonder financiële steun van de overheid en alleen met geld van de zorgaanbieders draaiende te kunnen houden. Dat betekent het einde van het landelijk schakelpunt. Nu moet minister Schippers van Volksgezondheid een keuze maken.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Nictiz stopt met LSP

Nadat de Eerste Kamer in april de Wet op het EPD had afgekeurd, verbood de senaat minister Schippers elke verdere bemoeienis met het landelijk schakelpunt. Nictiz ging op zoek naar een alternatieve financiering door zorgaanbieders die tot 1 november de tijd hadden deel te nemen aan het LSP. Maar er hebben zich te weinig zorgverleners gemeld om de doorstart te kunnen maken. Daarom ziet Nictiz zich genoodzaakt per 1 januari het Landelijk Schakelpunt stil te leggen en zestig medewerkers te ontslaan.

Handjevol ziekenhuizen doet mee

Van de zorgverleners laten vooral de ziekenhuizen het afweten. Van de 128 Nederlandse ziekenhuizen, willen slechts twaalf (9 %) verder met het LSP. Op 4 november had 52% van alle huisartsen, 54% van alle apotheken, 74% van alle huisartsenposten zich achter het LSP geschaard. Er is een gat op de begroting van het door te starten LSP van 1,6 miljoen euro. Er is minimaal 7,2 miljoen euro nodig, terwijl er garanties zijn voor 5,6 miljoen euro.

NVZ, de vereniging van ziekenhuizen vindt het onbegrijpelijk dat het landelijk uitwisselbaar elektronsich patiëntendossier nu definief van de baan is en maakt zich daar ernstige zorgen over. Een woordvoerder van NVZ zegt geen pasklaar antwoord te kunnen geven op de vraag waarom de belangstelling van de Nederlandse ziekenhuizen voor de doorstart van het LSP zo gering is. "Het lijkt me niet terecht te stellen dat het LSP niet doorgaat omdat de ziekenhuizen niet meedoen. Ik geloof zelfs dat de ziekenhuizen niet eens is gevraagd om mee te doen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in