Molybdeniet veelbelovend siliciumalternatief in chips
Volgens de onderzoekers is een groot voordeel van het materiaal dat het in veel dunnere lagen te gebruiken is dan silicium. De dunne lagen worden verkregen door een sterk klevende plastic laag over het kristal te leggen en deze er af te trekken. Vervolgens werd een ondersteunende laag aangebracht en het plastic verwijderd. De onderzoekers slaagde er in zo een prototype van een chip te maken door op het materiaal 6 transistoren te creëren en deze een aantal eenvoudige bewerkingen te laten uitvoeren.
Goede eigenschappen bij kamertemperatuur
Molybdeniet heeft een voordeel ten opzichte van grafeen, dat ook als silicium-alternatief wordt beschouwd. Volgens de Zwitserse onderzoekers kan molybdeniet elektrische signalen bij kamertemperatuur versterken, iets dat grafeen alleen na koeling met vloeibare stikstof kan.
Molybdeniet is verder sterk als staal, maar tegelijk erg buigzaam en flexibel. Het materiaal kan bijvoorbeeld 10 procent worden opgerekt. Kis: "Doe je dat met silicium, breekt het als glas."
Hoewel de eerste proeven veelbelovend zijn, is nog veel werk nodig voordat een commerciële productielijn voor molybdenietchips kan worden opgezet. De onderzoekers verwachten zeker nog 10 tot 20 jaar nodig te hebben.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee