Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur met 3D-geprinte onderkaak

De onderkaak van de hoogbejaarde vrouw was ernstig geïnfecteerd, waardoor verwijdering noodzakelijk was. Met de leeftijd van de patiënte in het achterhoofd, werd voor een op maat gemaakt implantaat gekozen in plaats van 'klassieke' microchirurgische hersteloperaties, die lang kunnen duren en risicovoller zijn. Door de vervanging van de kaak werden slik- en kauwbewegingen en een vrije ademhalingsweg behouden.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Bad van titaniumpoeder

Het is het eerste op maat gemaakte implantaat ter wereld ter vervanging van een gehele onderkaak. Door middel van 3D-printing werd een specifiek 'bot' vervaardigd uit een bad met titaniumpoeder. Een computergestuurde laser zorgt ervoor dat de juiste deeltjes aan elkaar worden gesmolten. Het overige poeder kan worden hergebruikt. Het titanium moet na de laserbehandeling nog wel van een speciale kunstbot coating worden voorzien om ervoor te zorgen dat het lichaam het implantaat niet afstoot. De methode werd ontwikkeld door onderzoeksinstituut BIOMED van de Universiteit Hasselt, in samenwerking met onder meer chirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen en de bedrijven Xilloc Medical uit Maastricht en Cam Bioceramics uit Leiden.

Het implantaat is iets zwaarder dan een natuurlijke kaak, maar volgens de wetenschappers is dat niet storend. Doordat de kaak door middel van 3D-printing was vervaardigd, duurde het slechts enkele uren voordat die klus was geklaard. Bij andere methoden duurt het enkele dagen voordat een implantaat klaar is. Bovendien gaat er minder materiaal verloren dan bij de 'klassieke' vervaardiging.

Ontwerpcomuter en operatietafel zij aan zij

,,Computertechnologie gaat een ware revolutie veroorzaken in de medische wereld. We moeten alleen nog leren ermee om te gaan'', zegt professor Jules Poukens van BIOMED. ,,In de toekomst zullen dokter en ingenieur samen aan de ontwerpcomputer en de operatietafel staan. Dat is pas echt vernieuwend." Volgens de Universiteit Hasselt worden de zogeheten patiëntspecifieke implantaten in de toekomst steeds vaker gebruikt. Poukes vergelijkt de introductie van geprinte implantaten met de eerste stappen op de maan. ,,Voorzichtig maar toch met een stevige tred."

De patiënte onderging de operatie in juni vorig jaar in het ziekenhuis in Sittard-Geleen. De operatie duurde slechts vier uur, terwijl 'klassieke' microchirurgische hersteloperaties tot 20 uur kunnen duren, waarna de patiënt zeker nog 2 tot 4 weken in het ziekenhuis moet verblijven. Nu mocht de vrouw na 4 dagen alweer naar huis. Zij kon een dag later al nagenoeg normaal praten en slikken. Binnenkort worden bij de vrouw 'nieuwe' tanden in de kaak gezet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in