Providers moeten gegevens bewaarplicht vernietigen
De Kamer debatteert morgen over de bewaarplicht, die eerder deze maand werd afgeschaft. Een rechter in Den Haag bepaalde dat de wet onvoldoende waarborgen bevatte en dat de verzameling van internet- en telefoongegevens van alle burgers daarom onacceptabele inbreuk op de privacy maakte. Na de uitspraak stopten providers al met het opslaan van nieuwe gegevens, maar bleef het onduidelijk wat er moest gebeuren met oude data.
De wet was ingesteld om politie en justitie te ondersteunen bij de opsporing. Belgegevens moesten een jaar worden opgeslagen, maar mochten alleen worden geraadpleegd bij onderzoeken naar misdrijven met een straf van acht jaar of meer. Als het ging om criminaliteit die met minder dan acht jaar wordt bestraft, werd de toegang tot de gegevens gehalveerd naar een half jaar. Voor opgeslagen internetgegevens was de bewaartermijn zes maanden.
Geen toestemming rechter nodig voor inzage
Gegevens die voor de bedrijfsvoering van providers worden bewaard, kunnen overigens nog steeds worden opgevraagd door opsporingsdiensten zonder dat hiervoor toestemming nodig is van een rechter. Er is echter geen vaste termijn meer waarbinnen providers deze gegevens moeten bewaren.
Het kabinet wil met een wetsvoorstel een nieuwe bewaarplicht invoeren die nieuwe waarborgen invoert, zoals goedkeuring van een rechter voordat gegevens kunnen worden ingezien. Ook mogen gegevens alleen twaalf maanden lang worden ingezien bij verdenking van een ernstig misdrijf. Het is nog onduidelijk of er in de Tweede Kamer steun is voor de nieuwe bewaarplicht.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee