Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel jongeren met nare internetervaring

Dat blijkt uit een onderzoek van Digibewust, dat veilig gebruik van internet, computer, mobiele telefoons en andere digitale middelen stimuleert. Voor het onderzoek werden 410 jongeren en 232 ouders ondervraagd.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Grooming

Zo’n 46 procent van de jongeren zegt in 2012 benaderd te zijn door onbekenden. Het ging bijvoorbeeld om verkooppraatjes, pesten of grooming. Hierbij doen volwassenen zich voor als jongeren en zoeken contact in chatrooms of via social media. Maar liefst 21 procent van de jongeren zegt dat zijn of haar account gehackt is, 19 procent is gepest via social media en 14 procent is opgelicht via internet. Ook discriminatie, bedreiging en verspreiding van vervelende filmpjes werden veel genoemd door jongeren.

Op de website meldknop.nl kunnen jongeren sinds een jaar terecht met problemen en nare ervaringen op internet. Volgens Digibewust kennen nog maar 2 op de 10 jongeren de site. De website is inmiddels 100.000 keer bezocht.

Kinderen aan lot overgelaten op digitale snelweg

Uit het onderzoek van Digibewust blijkt verder dat ouders weinig besef hebben van wat hun kinderen online uitspoken. Zo denken ouders dat slechts 13 procent van de jongeren elke dag thuis een paar uur online is, terwijl dit in werkelijkheid 32 procent is. Uit recent onderzoek van Leefritme Kenniscentrum blijkt dat leraren en ouders kinderen aan hun lot overlaten op de digitale snelweg. Slechts 10 procent van de ouders helpt hun puber bij het gebruik van social media en internet, bij docenten is dit zelfs maar 3 procent.

Grote concentratieproblemen

Uit het onderzoek blijkt verder dat het gebruik van nieuwe media bij een derde van de kinderen tot grote concentratieproblemen leidt bij het maken van huiswerk. Met name muziek (53 procent), social media (46 procent) en chatten (34 procent) op hun mobieltje blijken grote aandachtstrekkers. Vodafone geeft om die reden voorlichting aan ouders en kinderen en heeft een aantal mobiele hulpmiddelen ontwikkeld, zodat kinderen beter leren omgaan met nieuwe media en mobiele technologie.

Uit gegevens van Mijn Kind Online blijkt dat een kwart van de achtjarigen een mobiele telefoon heeft. Vier jaar later, wanneer ze naar de middelbare school gaan, hebben ze er allemaal een, steeds vaker ook met internet. Op dit moment heeft 54 procent van de kinderen tussen 8 en 18 jaar een smartphone. “Dat is natuurlijk leuk en gemakkelijk, maar vergt ook discipline om er verantwoord mee om te gaan. De een kan dat beter dan de ander”, aldus Klaske de Jonge, directeur Corporate Affairs & Strategy bij Vodafone.

Diverse controlemiddelen voor ouders

Via het programma ‘Kinderen Veilig Verbinden’ informeert Vodafone ouders via een online platform en biedt het een Kind Veilig-simkaart en mobiele hulpmiddelen. Via de Kind Veilig-sim zijn betaalde 0900-nummers, betaalde sms-abonnementen en bellen naar het buitenland standaard geblokkeerd. Met de mobiele hulpmiddelen zoals de Safety Net App, kunnen ouders een tijdsklok instellen voor mobiel internet of bepaalde nummers blokkeren. Met de Mobile Protect App kunnen ouders een telefoon bij verlies gemakkelijker terugvinden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in