Overslaan en naar de inhoud gaan

ING: datacenter is een van de puzzelstukjes in transitie naar CO2-vrije economie

Datacenters kunnen volgens ING vanuit meerdere perspectieven een belangrijke rol vervullen in de transitie van Nederland naar een CO2-vrije economie. Enerzijds als essentieel onderdeel van het digitale ecosysteem, waarin benodigde innovaties voor de transitie worden gefaciliteerd. Anderzijds kunnen datacenters met hun restwarmte een belangrijke bijdrage leveren aan verwarming van gebouwen en daarmee helpen gasgebruik terug te dringen.

"Met de energietransitie gaat Nederland naar een situatie in 2050 waarin geen aardgas meer wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen", schrijft ING in de nieuwe 'Sector thema update ICT - Innovatie & Technologie'. De huidige warmtevraag (die 432 PJ bedraagt) wordt nu voor het grootste deel ingevuld met gasgestookte ketels. "Dat zal vervangen moeten worden door duurzame warmtebronnen zoals bijvoorbeeld de inzet van warmtenetten. Al in 2030 moeten 500.000 woningen zijn aangesloten op warmtenetten. Hier kunnen datacenters een belangrijke rol spelen."

Direct of via warmtenet

Een restproduct van datacenters is immers warmte en die kan ingezet worden om gebouwen in de directe omgeving te verwarmen. Dat doorgeven van de restwarmte kan direct worden gedaan of via een warmtenet, stipt ING aan. Zulk gebruik van de restwarmte van datacenters betekent dat de stroom die wordt opgewerkt voor de ICT-infrastructuur daar dan voor twee doeleinden wordt gebruikt: het datacenter zelf en de verwarming van gebouwen. ING stelt dan ook dat daarmee een directe besparing van energie wordt gerealiseerd.

"Op dit moment zijn er 28 projecten waarbij de restwarmte van datacenters wordt ingezet voor verwarming van de gebouwde omgeving." In de sector-update haalt de bank het praktijkvoorbeeld aan van Smartdc dat is gevestigd in de Van Nelle Fabriek, te Rotterdam. Dat industriële complex (voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek van Van Nelle) dient tegenwoordig als ‘ontwerpfabriek’ voor bedrijven en evenementen.

80% gasreductie al gehaald

Het grote fabrieksgebouw huisvest naast Smartdc meer dan honderd bedrijven. Doordat de Van Nelle Fabriek Unesco-erfgoed is, valt hij onder strenge regels die de mogelijkheden voor verduurzaming hebben beperkt. Maar door de restwarmte van het Smartdc's datacenter te gebruiken voor de eigen verwarming, heeft het complex van de Van Nelle Fabriek z’n gasgebruik tot zo’n 80% weten te reduceren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in