Overslaan en naar de inhoud gaan

Europarlement wil goedkoper mobiel internet

De nieuwe regelgeving stelt een maximumtarief in van 50 eurocent per megabyte voor mobiel websurfen buiten eigen land in de lidstaten van de Europese Unie. De Europese Commissie stond een maximumprijs van 90 eurocent per MB voor ogen. Vanaf 2014 gaat de prijs verder omlaag naar 20 eurocent, zo heeft het Europees Parlement vandaag besloten. Eurocommissaris Kroes had voorgesteld om de prijs per juli 2014 te laten zakken naar maximaal 50 cent per MB.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Bellen en sms'en worden ook goedkoper

Ook bellen en sms'en in het buitenland wordt de komende jaren goedkoper. In 2014 mag een gesprek hoogstens 25 eurocent per minuut kosten en een sms-bericht maximaal 5 cent. Kroes wilde bellen in 2014 nog iets goedkoper maken (24 cent per minuut) maar sms-berichten zouden dan 10 cent mogen kosten.

Ook het voorstel om consumenten een aparte provider te laten kiezen voor mobiele diensten in het buitenland kon de goedkeuring van het Europees Parlement wegdragen. Dat betekent dat consumenten voortaan de goedkoopste aanbieder kunnen kiezen voordat ze op vakantie naar een ander EU-land gaan.

Merkies had nog verder willen gaan

Europarlementariër Judith Merkies (PvdA) zegt dat met de stemming eurocommissaris Kroes is "teruggefloten", maar zij is toch niet helemaal tevreden. Merkies had namelijk voorgesteld om de zogeheten 'roaming'-markt vanaf 1 juli 2014 volledig te verbieden. Zij sprak in dit verband van "woekerprijzen". Merkies voerde de afgelopen week een publiekscampagne, onder meer via Twitter, om Kroes en de andere fracties van het parlement te overtuigen.

Telecombedrijven zouden volgens de PvdA-politica aan buitenlandse 'gastgebruikers' van hun netwerken geen hogere prijzen in rekening mogen brengen dan aan hun binnenlandse klanten. "Een telefoontje van Barcelona naar Amsterdam zou je dan niet meer mogen kosten als van Boekelo naar Amsterdam", aldus Merkies. Onder meer de liberale en christen-democratische fracties waren het niet met haar eens en stemden voor behoud van de roamingmarkt. Merkies kondigt aan dat ze tegen de roamingtarieven blijft strijden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in