Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden miljoenen kartelboete voor Philips

Philips zal ruim 313 miljoen euro en ruim 391 miljoen (samen met LG Electronics) moeten neertellen, maakte de commissie in Brussel woensdag bekend. LG Electronics krijgt apart ook nog een boete van bijna 296 miljoen. De twee bedrijven worden daarmee het zwaarst bestraft.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Prijsafspraken over onderdelen van beeldbuizen

Samen met Samsung, Technicolor, Panasonic, Toshiba en MTPD maakten Philips en LG Electronics bijna tien jaar, van 1996 tot 2006, afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en computers. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie.

Korting vanwege medewerking

De commissie begon haar onderzoek naar de verboden kartelvorming in 2007. De Taiwanese onderneming Chunghwa deed ook mee, maar omdat deze firma de praktijken aankaartte, kreeg zij geen straf opgelegd. Omdat Philips meewerkte aan het onderzoek, kreeg de firma kortingen van 30 procent op de boetes.

In hoger beroep

Philips heeft inmiddels aangekondigd dat het in hoger beroep gaat tegen de boete van de Europese Commissie. "De boete is disproportioneel en ongerechtvaardigd. We betreuren het om met dit soort gedrag in verband te worden gebracht", meldt een woordvoerder. Het bedrijf heeft volgens de zegsman geen voorziening aangelegd voor deze boete.

"Philips voert als beleid om alle van toepassing zijnde mededingingsregels na te leven en het bedrijf heeft volledig meegewerkt met de Europese Commissie in haar onderzoek. In ruil daarvoor is de boete verlaagd", aldus het bedrijf.

Bedrijfsonderdeel is inmiddels afgestoten

De onderneming wijst erop dat de boete betrekking heeft op een bedrijfsonderdeel dat in 2001 is afgestoten. In 2001 had Philips zijn beeldschermactiviteiten afgestoten en ondergebracht in LPD, een joint venture met LG Electronics. LPD was een onafhankelijk bedrijf en werd niet opgenomen in de boekhouding van Philips. In 2006 ging LPD failliet. Philips heeft over het onderzoek van de Europese Commissie eerder gerapporteerd in zijn jaarverslagen.

Het bewuste onderdeel waarover afspraken werden gemaakt, maakte 50 tot 70 procent uit van de prijs van een beeldbuis. "Daaruit kan worden afgeleid hoe omvangrijk dit illegaal gedrag van invloed was op beeldbuisproducenten, en uiteindelijk ook schadelijk was voor de consument", concludeerde Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging).

Verdiende straf

De commissaris vertelde dat deelnemers elkaar ontmoetten op golfbanen. "Ze wisten dat wat ze deden illegaal was", stelt Almunia vast. "Ze krijgen de straf die ze verdienen." Inmiddels zijn beeldbuizen grotendeels vervangen door lcd- en/of plasmaschermen. De totale boete is de hoogste die Brussel ooit oplegde in een kartelzaak.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in