Overslaan en naar de inhoud gaan

HP wil EDS inlijven voor 13 miljard dollar

Met de overname van EDS, voor 12 tot 13 miljard dollar (7,7 tot 8,4 miljard euro), hoopt HP momentum te winnen in de concurrentie met IBM Global Services, met name wat betreft IT-Outsourcing. Ook zal invoeging van de in 1962 door Ross Perot opgezette dienstverlener HP minder gevoelig maken voor conjuncturele schommelingen; de IT-diensten worden grotendeels geleverd op basis van meerjarige outsourcing-overeenkomsten.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Als investeringen in nieuwe computers worden uitgesteld, blijven de hoofdzakelijk infrastructuurgerichte diensten van EDS ook in economisch mindere tijden onmisbaar voor de dagelijkse operaties van de opdrachtorganisaties.

De combinatie wordt met een IT-dienstenmarktaandeel van 5,3 procent op wereldschaal de tweede IT-onderneming. IBM blijft met 7,2 procent wereldwijd de grootste IT-dienstverlener, zo blijkt uit cijfers van Gartner. In deze cijfers zijn infrastructuurdiensten (werkplek-, datacenter-, en netwerkbeheer) bijeengenomen met diensten op het gebied van consulting, applicatieontwikkeling en -onderhoud. IBM is meer op het laatste georiënteerd terwijl HP zich vooral met infrastructuur bezighoudt. EDS is in beide takken van dienstverlening behoorlijk vertegenwoordigd.

De overnameplannen komen niet geheel uit de lucht vallen. Het oorspronkelijk als niet-merkgebonden ‘third party services’-bedrijf EDS gooide enkele jaren geleden het roer al radicaal om, door zijn aanvankelijke 'technologie-agnosticisme' te verruilen voor een duidelijke keuze voor een beperkte groep technologiepartners. Binnen deze zogeheten Agility Alliance neemt HP naast Cisco, Sun, EMC, Microsoft, SAP en Oracle een prominente plaats in.

EDS helpt bedrijven in zeer diverse branches met 137.000 medewerkers wereldwijd door het werkend houden van datacenters, netwerken en desktops. Belangrijke klanten zijn onder meer ING-Groep, General Motors, Bank Of America, KarstadtQuelle, Shell en zowel het Bitse als het Amerikaanse leger.

In Nederland komt EDS onder meer over de vloer bij Sanquin (‘de bloedbank’), ProRail, Rijkswaterstaat, Ahold, DSM, Nuon en Aegon. HP levert zijn diensten onder meer aan de GasUnie, Heineken, Campina en de Ministeries van Financiën, LNV en Algemene Zaken. In Nederland zou samenvoeging van EDS en HP betekenen dat er een dienstverlener ontstaat met een omvang van ongeveer 3700 medewerkers: naar personele omvang gerekend de vijfde IT-dienstverlener na KPN/Getronics, Atos Origin, Ordina en IBM.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in