Overslaan en naar de inhoud gaan

América Móvil bereid bod KPN in te trekken

América Móvil (AMX) gaf aan kennis te hebben genomen van de actie van de stichting, die donderdagavond aangaf een beschermingsconstructie tegen de overname van KPN op te werpen. Daarmee wordt de poging van het Mexicaanse bedrijf om een meerderheidsbelang in KPN op te bouwen voorlopig geblokkeerd.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De stichting stelde dat América Móvil heeft gekozen voor een vijandige benadering van KPN en wil dat het bedrijf zo snel mogelijk met het bestuur van KPN en de Nederlandse overheid gaat onderhandelen. Volgens de stichting staan de belangen van werknemers, klanten en de Nederlandse samenleving als geheel op het spel door de overnamepoging van de Mexicanen.

'Stichting schaadt belangen klanten en aandeelhouders'

América Móvil veegde de bezwaren van de stichting vrijdag in een persbericht van tafel. Het bedrijf benadrukte al zijn overnames te doen om bedrijven op lange termijn te laten groeien. "Dat is wat we met KPN willen doen'', stelde het bedrijf. Volgens América Móvil bedreigt juist de stichting de belangen van klanten, werknemers, aandeelhouders en de Nederlandse telecomsector, die volgens het bedrijf allemaal van de overname kunnen profiteren.

De Mexicanen geven verder aan dat met het bestuur van KPN is overlegd voordat het voorgenomen bod bekend werd gemaakt. Daarna heeft het bedrijf contact opgenomen met het KPN-bestuur om een nieuwe overeenkomst uit te werken die de basis moest leggen voor hun toekomstige samenwerking. Daarover zou deze week nog zijn gepraat en die gesprekken zouden vrijdag worden voortgezet.

Stichting KPN wil om de tafel

De Stichting KPN heeft de beschermingswal opgetrokken omdat er nu nog tijd is om over de plannen van América Móvil verder te onderhandelen. Dat zei voorzitter Jacques Schraven vrijdag.

"We hebben ons afgevraagd of we het op dit moment moesten doen. Maar América Móvil heeft een voorgenomen bod gedaan. Er is nu nog tijd'', aldus Schraven.

Schraven stelde dat AMX de regels die gelden voor overnames in Nederland niet in acht heeft genomen. "Er was bijvoorbeeld geen onderbouwing.'' De stichting had naar eigen zeggen niet hoeven te willen acteren. "En dat had niet gehoeven als er eerst met KPN was onderhandeld'', aldus de voorzitter.

De stichting heeft ook gesproken met AMX, maar doet geen uitlatingen over de inhoud van deze gesprekken. Ook werd aan AMX door de stichting gevraagd het bod in te trekken en eerst te onderhandelen met het bestuur van KPN. "Daar is nooit op gereageerd.''

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in