Google hoeft broncode niet te overleggen
Viacom spande in maart vorig jaar een rechtszaak aan tegen Google met als inzet een schadeclaim van 1 miljard dollar. Volgens Viacom, dat onder andere filmmaatschappij Paramount, filmstudio Dreamworks en een aantal tv-kabelkanalen bezit, hadden Google en zijn dochter YouTube inbreuk gemaakt op zijn auteursrechten. Viacom constateerde dat op YouTube minstens 160.000 videoclips waren geplaatst waarop het mediabedrijf de auteursrechten bezit en die in totaal anderhalf miljard keer waren bekeken door bezoekers van de site. Een maand eerder had Viacom al geëist dat YouTube honderdduizend filmpjes zou verwijderen.
Zowel Viacom als Google beroept zich op de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) uit 1998. De wet beschermt exploitanten van websites tegen inbreuken op auteursrechten die worden gepleegd door gebruikers van de sites, mits materiaal waarop auteursrechten rusten direct wordt verwijderd op verzoek van rechthebbenden. Google en YouTube zouden niet aan die voorwaarde hebben voldaan, meent Viacom.
Om klachten voor te zijn heeft YouTube de Video Identification Tool ontwikkeld. De software vergelijkt op YouTube geplaatste filmpjes met origineel materiaal in een poging om schendingen van copyrights te detecteren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee