Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel bouwt chips met 22nm 3D transistoren

Via een live webcast vanuit San Francisco legde Senior Fellow Mark Bohr van Intel uit dat de overgang van 2D (planar) naar 3D transistoren een absolute noodzaak was. "Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om je schakelingen simpel lineair te schalen. Zeker niet als de details zo klein zijn als enkele tientallen nanometers. Om de Wet van Moore geldig te laten blijven hebben we de overstap gemaakt naar 3D", aldus Bohr.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Door ruimtelijk te werken ontstaan enkele duidelijke voordelen. Zo hoeft er niet meer te worden gegoocheld met zeer dunne isolatielaagjes (met alle kansen van doorslag van elektronen en dus een hogere lekstroom). De isolatie kan in de hoogte worden gebouwd, waardoor dikkere lagen mogelijk zijn. Bohr: "Als gevolg daarvan hebben onze 22 nm chips een lekstroom die minstens een factor 10 lager dan bij de vorige generatie 32 nm chips."

Minder spanning nodig
Een ander voordeel is de lagere voedingsspanning waarop de chips kunnen werken. In plaats van minimaal 1 volt, zoals bij de 32 nm processoren, kunnen de nieuwe chips hun werk prima doen op een spanning van 0,8 volt. Daarbij mag de klokfrequentie van de chip een stuk hoger zijn. "We hebben een snelheidswinst gerealiseerd van 37 procent en dat is de hoogste waarde die we ooit hebben bereikt bij een overgang naar een nieuwe productieschaal", zegt Bohr.

3D maakt chips maar ietsje duurder
Tegenover deze winsten staat wel een financieel nadeel, de productie van de nieuwe transistoren is duurder dan het maken van gewone planar transistoren. "Maar", zegt Bohr, "de extra kosten vallen erg mee. Het maken van een wafer vol chips met 3D transitoren is 2 tot 3 procent duurder dan het maken van een wafer vol traditionele chips." Ook moet Intel zijn fabrieken aanpassen, zodat de installaties gebruikt kunnen worden voor de productie van 3D chips. Dat werk zal in de loop van dit jaar en volgend jaar gebeuren. Niet bekend is, hoeveel geld daarmee is gemoeid.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in