Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil dat inlichtingendiensten datasets langer mogen bewaren

Het kabinet is een consultatie gestart voor een wetswijziging, waarmee de AIVD en MIVD bulkdatasets langer mogen bewaren dan nu het geval is. Burgers en andere belanghebbenden kunnen tot 16 januari hun mening geven over de voorgenomen wetswijziging.
cloud, Amazon, datacentrum, beheerder
© AWS
AWS

Het voorstel draait specifiek om het via een nota aanpassen van de eerdere Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma. Die tijdelijke wet werd begin december naar de Tweede kamer gestuurd en maakt dat de AIVD hun bevoegdheden sneller en effectiever in kunnen zetten. De voorgestelde wijziging van die wet is tweeledig.

Allereerst wil het kabinet de regels rond het bewaren van bulkdatasets aanpassen. Volgens de huidige regelgeving moeten de inlichtingendiensten dergelijke datasets direct verwijderen als die niet relevant blijken te zijn. Zitten er wel relevante gegevens in, dan mogen de datasets maximaal anderhalf jaar bewaren. Maar het kabinet wil dat die termijn aangepast wordt. De bedoeling is dat de termijn steeds met een jaar verlengd kan gaan worden, mits de gegevens relevant blijven. Daarnaast wil het kabinet dat er weer een voorafgaande toets gedaan wordt, voor er locatiegegevens in bulksets verzameld worden.

De voorgestelde wetswijziging staat nu open voor consultatie, wat betekent dat burgers en belanghebbenden hun mening hierover mogen delen. Na afronding van de consultatie worden de reacties verwerkt en wordt de ontwerp-nota voor de wijziging naar de Raad van State verstuurd, die hier dan nog advies over kan geven. 

Datasets te lang bewaard

Eerder dit jaar kwamen de inlichtingendiensten nog onder vuur te liggen, omdat bleek dat ze datasets veel te lang bewaarden. Uit een digitale inbraak bij de AIVD en MIVD bleek dat er vijf datasets waren met gegevens van miljoenen burgers, die allang verwijderd hadden moeten zijn. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) droeg de inlichtingendiensten dan ook op om de datasets te vernietigen. 

Bits of Freedom stelde destijds dat de gang van zaken aantoont dat het toezicht op de inlichtingendiensten niet goed werkt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in