Oracle verbetert prestaties van zijn database
Dat verminderen van servekosten veronderstelt wel, dat men zijn database onderbrengt in een grid. De Real Application Cluster-functie (RAC) stroomlijnt het aanbieden van databasecapaciteit vanuit een grid en het beheer ervan. Daaraan toegevoegd is RAC One Node, waarmee men toepassingen die niet bedrijfskritisch zijn op goedkope wijze in het grid kan onderbrengen.
Op de opslagkosten valt verder te besparen met een Advanced Compression and Partitioning-functie die databases met een factor 2 tot 4 comprimeert en het inzetten van goedkopere opslagmedia voor minder gebruikte gegevens vereenvoudigt. Oracles Automatic Storage Management-tool (ASM) ondersteunt daarbij voortaan alle gegevens: behalve Oracle databasebestanden ook Clusterware-bestanden en ongestructureerde bestanden zoals binaries, externe bestanden en tektsbestanden.
Release 2 kan ook zuiniger omspringen met hardware door de toevoeging van Active Data Guard, in combinatie met RAC en ASM. Daarmee hoeft men in een grid geen scheiding aan te brengen tussen productieomgeving en de capaciteit die achter de hand wordt gehouden om foutbestendigheid te bieden, wat een efficiëntere benutting van servers en opslag mogelijk maakt.
De prestaties bij het verwerken van queries kunnen met 11g R2 een factor 10 omhoog, als men daarbij gebruikmaakt van de Oracle Database machine. Werken met datawarehouse-bestanden in een gridconfiguratie is in deze versie bovendien transparanter gemaakt.
De geautomatiseerde beheerfuncties zijn ten slotte zodanig verbeterd dat de productiviteit van databasebeheerders met een factor 2 toeneemt vergeleken bij eerdere versies, claimt Oracle.
De meeste functies worden geleverd als onderdeel van een Enterprise-licentie. Voor RAC One Node moet men, net als nu het geval is met RAC, een aparte licentie nemen. De prijs daarvan is nog niet bekend.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee