Overslaan en naar de inhoud gaan

Sony ziet opsplitsing niet zitten

De activistische aandeelhouder en miljardair Daniel Loeb, oprichter van het hedgefonds Third Point, had er bij Sony op aangedrongen om als eerste aanzet 15 tot 20 procent van de aandelen van de entertainmentdivisie naar de beurs te brengen. Het bedrijf zou met het geld dat de aandelenverkoop oplevert zijn kwakkelende elektronicadivisie moeten stroomlijnen. Die heeft veel sterke onderdelen maar "heeft gebrek aan focus", vindt de grootaandeelhouder.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Sony Entertainment is "verborgen juweel"

Third Point bezit voor 1,18 miljard dollar aan Sony-aandelen, circa 6,3 procent van alle uitstaande gewone aandelen. Loeb behoudt zich het recht voor om dat belang verder uit te breiden. In een brief aan Sony-topman Kazuo Hirai noemt Third Point de entertainmenttak "een verborgen juweel". Doordat de 2 divisies voor verschillende problemen staan, zou de werkelijke waarde van de 2 bedrijfsonderdelen niet goed tot zijn recht komen. De vermaaksdivisie omvat onder meer filmmaatschappij Columbia en platenmaatschappij Sony Music Entertainment (voorheen CBS Records).

In een officiële reactie zegt Sony dat tussen beide divisies wel degelijk synergie bestaat. De entertainmentdivisie levert een belangrijke bijdrage aan de groei van Sony en is niet te koop, aldus de directie. Wel zegt Sony open te staan voor een "constructieve dialoog met onze aandeelhouders".

Met smartphones en tv's is Sony voorbijgestreefd

De elektronicadivisie heeft al jaren moeite om het hoofd boven water te houden. Op het gebied van smartphones is Sony, ook na de ontbinding van de joint venture met Ericsson, voorbijgestreefd door Samsung en Apple. Samsung verkoopt ook 3 keer zoveel platte tv-toestellen als Sony, dat ooit vermaard was om zijn Trinitron-beeldbuizen. De elektronicatak levert onder andere ook Vaio-laptops en de spelcomputer PlayStation.

Japanse maatschappijstructuur is obstakel voor plannen

Volgens analisten vindt Loeb bij Sony echter diverse obstakels op zijn weg. Zo wordt de directieraad (board) van het Japanse concern getrapt gekozen. Per jaar worden maar 3 of 4 van de 13 leden vervangen. Loeb kan daardoor niet snel een meerderheid van hem welgezinde leden in de board laten benoemen. Ook zit de Japanse maatschappij anders in elkaar dan de Amerikaanse. Bedrijven kijken niet alleen naar de belangen van aandeelhouders maar wegen die af tegen de belangen van overheid en personeel.

Machtsgreep bij Yahoo slaagde wel

Vorig jaar slaagde Loeb er wel in om het management van internetbedrijf Yahoo op te schudden.Hij gaf de stoot tot het aftreden van toenmalig CEO Scott Thompson en de benoeming van Marissa Mayer, afkomstig van Google, in juli 2012.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in