Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands onderwijs kan veilig verder met Google Workspace

Google Workspace is veilig te gebruiken binnen het onderwijs. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren onderzochten SURF en SIVON welke privacyrisico’s het gebruik van Google Workspace in het onderwijs met zich meebrengt. Om het echt veilig te gebruiken, moeten scholen wel zelf een aantal maatregelen nemen.

onderwijs, studente
Shutterstock.com

Om veilig gebruik te maken van Google Workspace wordt geadviseerd dat scholen bepaalde instellingen aanpassen en de bevindingen van SURF en SIVON overnemen. De organisaties hebben daarvoor een handleiding (PDF) geschreven. Voor een deel gaat het om aanpassingen die alleen mogelijk zijn in de betaalde versie van Workspace for Education. Het advies is daarom om enkel de betaalde versie te gebruiken.

Vierjarig traject

Ook het gebruik van Chrome OS en Chrome-browser voor Chromebooks is onderzocht. Op verzoek heeft Google een speciale modus in ChromeOS ontwikkeld waarmee ook dit veilig te gebruiken blijft binnen het onderwijs.

SURF en SIVON onderzochten hoe persoonsgegevens binnen Google Workspace  en Chrome OS in het onderwijs en onderzoek worden gebruikt. Ze keken zowel naar de technische als naar de juridische aspecten. Het traject nam vier jaar in beslag. SURF en SIVON blijven met Google in gesprek om te controleren of Google blijft voldoen aan de gemaakte afspraken.

Waar een klein land groot in kan zijn

Nederland heeft in het buitenland een naam opgebouwd als afdwinger van betere privacyvoorwaarden voor de gebruikers in het onderwijs en onderzoek. Eerder maakte SURF privacy-afspraken met Google, Microsoft en Zoom. Nederland is weliswaar een klein landje, maar wie eenmaal privacy-afspraken met Nederland heeft gemaakt, kan die vervolgens ook gebruiken in de hele Europese Unie en dan heb je het over een markt met 450 miljoen mensen. Dat maakt het voor Amerikaanse techbedrijven interessant om met partijen als SURF en SIVON te praten over zoiets als een speciale modus voor onderwijs.

Eerder heeft SURF in gesprek met AG Connect uiteengezet hoe het techreuzen niet alleen compliant krijgt, maar enthousiast krijgt over Europese compliance. “Als je SURF [qua compliancetraject - red.] hebt ‘uitgespeeld’, dan zegt dat wat”, vertelde Koos Kruithof van het SURF complianceteam. Hij en collega Sandy Janssen benadrukken dat de aanpak van SURF is om er samen met de leverancier in dialoog uit te komen.

Dit artikel is in een kortere versie eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in