Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaren: Overheid kan enorm besparen met IT

Zo'n 68 procent van de 601 ambtenaren die Ernst & Young ondervroeg, meent dat slim investeren in innovatieve IT-toepassingen de grootste besparing oplevert. 41 procent vindt dat de mogelijkheden van procesinnovatie met IT te weinig worden gebruikt. Besparing op IT mag in ieder geval nooit ten koste gaan van de innovatie. Ernst & Young presenteert het onderzoek op 20 april tijdens de beurs ICT en Overheid.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Bijna de helft van de ondervraagde ambtenaren vindt ook dat overheden te weinig worden gestimuleerd om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Daardoor wordt het wiel steeds opnieuw uitgevonden en worden onnodig kosten gemaakt. Regionale samenwerking levert een grotere besparing op dan landelijke samenwerking, denken de ambtenaren.

Standaardisatie moet meer aandacht krijgen
Bijna twee derde van de ondervraagden denkt dat een forse besparing mogelijk is wanneer lokale overheden voor standaardprocedures een standaardinformatiesysteem gebruiken. "Standaardisatie zou meer aandacht moeten krijgen binnen de overheid. Met standaardisatie wordt een gemeenschappelijke basis gecreëerd, waarbinnen de diverse overheidsorganen de benodigde bouwstenen uit deze basis kunnen gebruiken. Met deze basis kunnen systemen ook eenvoudiger aan elkaar worden gekoppeld. Daarnaast wordt met standaardisatie het aantal betrokken partijen (zoals leveranciers) aanzienlijk beperkt en kunnen interne en externe kosten daarmee ook lager uitvallen", zegt Guill van den Boom, partner van Ernst & Young.

Overeenkomsten zijn belangrijker dan verschillen
Voor intensieve samenwerking is wel een cultuuromslag nodig. De nadruk moet komen te liggen op de overeenkomsten tussen organisaties in plaats van op de verschillen. Dan wordt samenwerken ook veel makkelijker.

Pikant is de mening van de ondervraagden over de aansturing. In doorsnee is er behoefte aan sterke sturing op ICT-gebied vanuit de rijksoverheid en binnen de eigen organisatie. Tweederde vindt het aanstellen van een CIO wenselijk. Dat ondanks het feit dat voor de overheid als geheel een Rijks-cio is aangesteld. Ook bij de departementen, grote gemeenten en overheidsorganisaties als de politie zijn cio’s actief. Komen die 400 respondenten die de sturing missen allemaal uit organisaties zonder CIO, of merken ze te weinig van diens activiteiten?

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in