Manifest tegen ICT-onkunde overheid aangeboden aan 'volgend kabinet'
De initiators van het manifest Herprogrammeer de Overheid hebben dat document met kritiek én aanbevelingen overhandigd aan vertegenwoordigers van de grote politieke partijen. Het gaat om leden van de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken. Doel van dit initiatief is met publiek-private inspanning ICT-problemen bij de overheid aan te pakken en daarmee heel Nederland verder te helpen.
"Ik maak me samen met Onno Eric Blom [oprichter van recruitingsbedrijf Headstart - red.] grote zorgen over de ICT bij onze overheid. Het is een puinhoop", stelt tech- en media-ondernemer Alexander Klöpping nu. Hij heeft zich samen met medestanders eind vorig jaar al uitgesproken over ICT-onkunde van de Nederlandse overheid. Toen is het initiatief opgezet om de overheid te 'herprogrammeren' zodat IT als kerntaak wordt opgepakt. Daarbij is ook het bijbehorende manifest opgesteld, dat is ondertekend door diverse prominenten.
Onderschatting en erkenning
De reacties toen waren echter verdeeld, bleek uit een rondgang van AG Connect. Naast wrevel over de kritische, als negatief te beschouwen toon van de boodschap, was er ook inhoudelijke parering. De overheid is immers een complexe organisatie die door de opstellers (en ondertekenaars) van het manifest onderschat zou worden. Fundamentele verschillen tussen overheid en bedrijfsleven zouden niet goed of zelfs geheel niet worden gezien.
Toch erkennen ook experts die zich uitspraken tegen het manifest - of tegen de aangedragen oplossingen - dat er zeker verbeteringen mogelijk zijn. "Je kan het er alleen maar eens zijn met deze oproepen. De overheid moet meer IT kennis hebben, afscheid nemen van oude legacy systemen en zorgen voor een flexibele en wendbare IT architectuur", schreef IT-adviseur Mirjam van Delft - Kaijser al in AG Connect.
Twee kanten aan deze relatie
"Het intrappen van deze open deuren is makkelijk. Er zijn echter twee kanten aan de relatie tussen IT en overheid. En als een relatie niet lekker loopt, is het makkelijk om naar de ander te wijzen. Maar wat kan je zelf doen om de situatie te verbeteren?" Naast de overheid heeft ook de IT-sector een rol te spelen.
De opstellers van het manifest ontkennen dat niet en pleiten dan ook voor betere samenwerking. Klöpping wijst nu op IT-gedreven problemen die veel mensen, maar ook bedrijven benadelen. "Studenten betalen teveel rente op leningen omdat DUO het rentepercentage niet kan aanpassen in de computers. De Belastingdienst heeft problemen met het innen van miljarden. Samen met slimme nerds bij de overheid én techbedrijven proberen we een doorbraak te forceren."
BBB, PVV, NSC, PvdA/Groen Links, VVD en D66
Het manifest Herprogrammeer de Overheid is deze week aangeboden aan vertegenwoordigers van BBB, PVV, NSC, PvdA/Groen Links, VVD en D66 van de nieuwe Kamercommissie Digitale zaken. Dit zijn: Mona Keijzer (BBB), Wim Meulenkamp (VVD), Jan Valize (PVV), Barbara Kathmann (PvdA), Joost Sneller (D66) en Jesse Six Dijkstra (NSC).
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee