Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland in EU-consortium voor digitale infrastructuur

Nederland wil samen met Frankrijk, Duitsland en Estland een Europees consortium oprichten voor digitale infrastructuur, zo maakte staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) bekend in een debat in de commissies Binnenlandse Zaken en Digitale Zaken over desinformatie. Het doel is volgens hem te komen tot een ‘meer weerbaar Europees online-ecosysteem waarbij privacy, transparantie en keuzevrijheden centraal staan’. 

europese vlag
CC0/Pixabay License

Partijen toonden zich aangenaam verrast door het plan, vooral omdat in de Tweede Kamer grote zorgen leven over de afhankelijkheid die in Europa is ontstaan van de socialemediaplatforms van grote Amerikaanse techbedrijven, zoals X en Meta.

Directe aanleiding voor die zorgen is de invloed die miljardair Elon Musk via zijn platform X openlijk probeert uit te oefenen op Europese regeringen en verkiezingen. Musk verspreidt voortdurend desinformatie en bekritiseerde onder andere de Britse premier en Duitse bondskanselier. De techmiljardair is een vertrouweling van aankomend president Donald Trump en krijgt een flinke rol in diens regering. Ook op Facebook zal desinformatie naar verwachting toenemen nu Meta-topman Mark Zuckerberg heeft gezegd dat hij stopt met de onafhankelijke factcheckers, die tot nu toe de inhoud controleerden op onjuistheden.

PVV hing slingers op

Bij de grootste regeringspartij PVV werd hierna ‘taart gegeten en de slingers opgehangen’. Volgens PVV’er Marco Deen is dit juist goed voor de vrijheid van meningsuiting en een open debat. Andere partijen en het kabinet zijn wel bezorgd. Tegelijk mist de oppositie de urgentie bij minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) om hieraan snel iets te doen. D66’er Jan Paternotte hekelde dat andere Europese landen al wel hebben gereageerd op de acties vanuit Amerika, maar dat het vanuit Nederland ‘oorverdovend stil’ is. Barbara Kathmann van GroenLinks-PvdA is bang dat dit kabinet ‘ligt te tukken’ terwijl op dit moment digitale platforms worden ingezet om geopolitiek te bedrijven. De Kamer twijfelt of een recente Europese wet (DSA) burgers digitaal goed genoeg beschermt tegen illegale inhoud.

'Nederland ligt te tukken'

Szabó meent dat Nederland al 25 jaar ‘heeft liggen tukken’ op het gebied van digitalisering. Hij wees op meerdere rapporten die sinds 2000 zijn uitgebracht, maar waar de overheid niet veel mee heeft gedaan. Er waren volgens hem kansen op het gebied van artificial intelligence, cloudopslag, innovaties en Europese samenwerking, ‘maar die hebben we niet opgepakt’. De staatssecretaris werkt nu aan een digitaliseringsstrategie.

Dit bericht is ook gepubliceerd op iBestuur, een zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in