Nederlandse Digitaliseringsstrategie is voor 99,5% af, verzekert staatssecretaris Digitalisering
De 'oplevering' van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie stond eigenlijk gepland om in het eerste kwartaal van dit jaar te gebeuren, maar dat heeft staatssecretaris Zsolt Szabó niet gehaald. De bewindsman verantwoordelijk voor Digitalisering komt er op 6 juni mee, zo heeft hij in debat met de Tweede Kamer gister onthuld.

Tijdens dat Kamerdebat is de staatssecretaris verder ingegaan op zijn plannen. Daarbij heeft hij ook uitgelegd waarom de publicatie van die nationale digitaliseringsstrategie vertraging heeft opgelopen. "Dit is iets unieks. Dit is once in a lifetime", schrijft iBestuur op uit zijn mond.
Flink proces
"Wat mij betreft had de digitaliseringsstrategie er al moeten liggen". zei Szabó tegen de vaste Kamercommissie Digitale Zaken. Hij legde uit dat hij door een flink proces heen moest, waarbij de plannen moesten worden afgestemd met een reeks aan mede-overheden. Dit omvat bijvoorbeeld waterschappen en zelfstandige bestuursorganen.
De staatssecretaris Digitalisering meldt dat er nu een document op tafel ligt dat voor 99,5 procent voltooid is. Het sturen daarvan aan de ministerraad kan niet eerder dan 6 juni gebeuren, verklaart hij. "Waarvoor excuses." Daarna zal de bewindsman jaarlijks rapporteren over de voortgang én de resultaten internationaal delen. Met dat laatste moet de leiderschapspositie van Nederland worden uitgedragen.
De Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) wordt al enige tijd verwacht. Szabó zelf had in november vorig jaar de Tweede Kamer een tijdspad gegeven waarin de publicatie stond gepland voor dit voorjaar. De NDS moet ervoor zorgen dat bestaand beleid sneller valt uit te voeren, dat dubbel werk wordt voorkomen, en dat er een versnelde aanpak komt van opgaven die nog niet genoeg tempo hebben.
Tipje van de sluier
Tijdens het Kamerdebat is Szabó onder druk gezet om wat meer informatie over de plannen te geven. Dat heeft hij gedaan, maar zonder veel details. Zo heeft de staatssecretaris verduidelijkt dat clouds, data en AI prioriteiten zijn. Daarnaast dat de overheid in de NDS burgers en ondernemers centraal stelt, plus ook ambtenaren. Laatstgenoemden moeten ook middelen krijgen om hun taken uit te kunnen voeren, aldus Szabó in het debat.
Andere prioriteiten zijn het versterken van digitale weerbaarheid, het bewaken van de autonomie van de overheid, het cultiveren van 'digitaal vakmanschap' en het realiseren van een moderne werkomgeving. Op die twee laatste punten legde Szabó de nadruk, meldt iBestuur, zustertitel van AG Connect. Digitaal vaardigheden en moderne werkomgevingen zijn essentieel (en anders dan voorheen) in het licht van arbeidskrachtvereisten die komen met AI-toepassing, supercomputers en soevereine clouds.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee