Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven willen grote rol in Nederlandse Digitaliseringsstrategie

‘Digitale sector neemt meer verantwoordelijkheid’. Zo luidt de titel van de visie op de digitale overheid van NLdigital, een collectief van bedrijven die zich bezighouden met digitalisering. Op woensdag 2 april overhandigde NLdigital-directeur Dagmar Lens de publicatie aan staatssecretaris Szabó (Digitalisering, PVV).

Nederlandse cybervlag
Nederland digitaal
Shutterstock

De staatssecretaris werkt aan de Nationale Digitaliseringsstrategie (NDS). De branche benadrukt dat de ambities uit de NDS alleen waar te maken zijn door nauwe samenwerking tussen markt en overheid. ’Wij willen vanuit de sector niet alleen meedenken, maar vooral ook meedoen,’ zegt Lens. ’Bijvoorbeeld door mee te bouwen aan een veilige en soevereine Rijkscloud of het delen van best practices rondom datagedreven werken.’

In de aankomende NDS wordt intensiever de samenwerking met het bedrijfsleven gezocht, schrijft Zsabó op LinkedIn. ‘Zo is er de intentie om in de NDS-raad ook een vertegenwoordiger vanuit het bedrijfsleven op te nemen.’

Soevereiniteit

NLdigital wil samen met de overheid onderzoeken op welke manier digitale soevereiniteit het best en snelst kan worden gerealiseerd. ‘De NDS kan hiervoor niet alleen de kaders bieden, maar ook prikkels creëren die samenwerking lonend maken en innovatie versnellen,’ aldus de visie.

NLdigital doet drie concrete aanbevelingen in het visiedocument (PDF):

1. Realiseer een fundamentele cultuuromslag voor samenhangende digitale dienstverlening.

Er zijn standaarden en bouwstenen voor alle bestuurslagen nodig. Richt de digitale overheid vervolgens in alsof deze als één geheel opereert. Maak burgers en bedrijven het vertrekpunt in de ontwerpfase om innovatie optimaal te laten aansluiten op de maatschappelijke behoefte.

2. Hervorm het inkoopstelsel en de aanbestedingsregels om innovatie en samenwerking te belonen.

Geef duidelijke richtlijnen en randvoorwaarden voor digitale projecten (‘wat’) en laat marktpartijen de uitvoering vormgeven op basis van hun expertise (‘hoe’). Laat de overheid zich steviger professionaliseren in kaderstelling en goed opdrachtgeverschap, in plaats van zelf met de markt te concurreren in uitvoerende IT-rollen onder het mom van ‘minder afhankelijkheid van de markt’. Beloon marktpartijen die met duurzame, toekomstbestendige oplossingen komen in plaats van enkel voor de laagste prijs te gaan. Verplicht bij grote digitaliseringsprojecten samenwerking in marktconsortia, waarin bedrijven en kennisinstellingen complementaire expertise combineren.

3. Geef een (al bestaande) adviescommissie of Digital Board doorzettingskracht en mandaat en laat deze de markt actief consulteren

Betrek markt en kennisinstellingen bij het richting geven aan digitaliseringsbeleid, waarbij Europese initiatieven het logische vertrekpunt zijn. Sluit aan bij wat al bestaat. Geef zo’n bestaand orgaan heldere bevoegdheden en voldoende doorzettingsmacht om standaardisatie af te dwingen. Handhaving en sancties zijn essentieel om te voorkomen dat overheidsorganisaties en marktpartijen eigen standaarden blijven hanteren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in