Europa werkt aan eigen 'Quantum Manifesto'
Wereldnieuws
Wereldwijd is er een technologie-wedloop gaande om de eerste werkende kwantumcomputer te ontwikkelen. QuTech in Delft geldt hierin als koploper. Professor Ronald Hanson van QuTech haalde vorige week het wereldnieuws met een wetenschappelijke doorbraak waarmee kwantum verstrengeling definitief is aangetoond - de basis van de kwantumtechnologie.
Beveiliging
De kwantumcomputer maakt gebruik van fysische eigenschappen op ultra kleine schaal, waar natuurwetten gelden die onze op de macro-werkelijkheid geïnspireerde logica tarten. Op kwantum-eigenschappen gebaseerde systemen kunnen - op z'n minst in theorie - een enorme rekencapaciteit leveren, waardoor extreem complexe berekeningen snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Dit kan onder meer grote invloed hebben op de beveiliging van informatie, zowel positief als negatief overigens.
44 miljoen euro voor QuTech
Het kabinet investeert de komende tien jaar 146 miljoen euro in het Delftse onderzoek naar kwantumtechnologie. In juni sloot het een overeenkomst met de TU Delft, TNO, NWO en Topsector HTSM. Door deze financiële zekerheid kan QuTech ook meer private partijen aantrekken om te investeren in laboratoria en talentvolle wetenschappers. De Amerikaanse chipfabrikant Intel kondigde aan de komende tien jaar in totaal 44 miljoen euro te investeren in QuTech. Ook softwarereus Microsoft steunt QuTech financieel.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee