Rijk verplicht opleiding digitale weerbaarheid
Een digitaal veilige overheid begint bij jezelf. Ambtenaren van de rijksoverheid moeten voor het eind van het jaar de Basisopleiding Digitale weerbaarheid hebben afgerond. Het is een online leermodule die ongeveer vier uur in beslag neemt.

Met de Basisopleiding Digitale weerbaarheid wil de overheid ambtenaren bewust maken van hun rol in de beveiliging van systemen en data van de rijksoverheid en van privégegevens. De overheid werkt immers met veel gevoelige en vertrouwelijke informatie over burgers, bedrijven en de overheid zelf. Volgens Digitale Overheid is een aantal organisaties er al mee aan de slag gegaan, zoals de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).
7 cursusonderdelen
De opleiding is bestemd voor zowel leidinggevenden als medewerkers. Het lesmateriaal maakt ze vertrouwd met de Gedragsregeling voor de digitale en fysieke werkomgeving via zeven cursusonderdelen: Omgaan met informatie, veilig werken op kantoor, veilig samenwerken, veilig thuiswerken, veilig werken onderweg, omgaan met persoonsgegevens en privacy en pas op voor cybercriminelen.
Elk onderdeel is samengesteld uit verschillende praktische voorbeelden en stellingen en bevat interactieve verhalen en geluidsfragmenten. Aan het eind van elk onderdeel volgt een toets.
Eindtoets
Ambtenaren kunnen de cursus in eigen tempo volgen. Het systeem houdt bij waar de cursist is gebleven. De eindtoets moet echter wel in één keer worden afgelegd. De consequenties of sancties bij het niet op tijd afronden van de opleiding zijn volgens de BZK-woordvoerder een zaak tussen leidinggevende en de betreffende medewerker. "Er kunnen natuurlijk altijd diverse, heel redelijke redenen zijn waarom iemand niet de opleiding voor het eind van dit jaar kan afronden."
Tweehonderd organisaties
Veel overheidsorganisaties hebben al een vorm van basistraining, maar die is meestal facultatief. Het CIO-beraad besloot tweeënhalf jaar geleden om een verplichte rijksbrede Basisopleiding Digitale weerbaarheid te ontwikkelen. Daarop volgde een afstemming en besluitvorming met de circa tweehonderd organisaties waarvoor de opleiding van toepassing is. Uiteindelijk was begin 2024 ook de rijksbrede medezeggenschapsraad akkoord. De periode tot de huidige lancering is vervolgens gebruikt voor het inkooptraject en de ontwikkeling van de opleiding door de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO), samen met een rijksbrede redactieraad en een gespecialiseerde leverancier van e-learningtoepassingen.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee