Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse cloudaanbieder overstelpt met aanvragen van Nederlandse overheden

Nextcloud, een Duitse open source cloudaanbieder, ziet de afgelopen maanden het aantal aanvragen van potentiële overheidsklanten spectaculair stijgen, zo laat de CEO van het bedrijf Frank Karlitschek weten aan Binnenlands Bestuur en iBestuur. Het bedrijf ruikt zijn kans nu er het wantrouwen in Amerikaanse techreuzen toeneemt.

cloudexit
cloud
Shutterstock

Nextcloud biedt een platform dat voorziet in samenwerkingsbehoeften zoals het delen van documenten, realtime bewerken, videovergaderen, agendering, e-mail en andere functionaliteiten.  Het bedrijf lijkt sterk te profiteren van de veranderde verhoudingen tussen de VS en Europa.

In de eerste maanden van 2025 is het aantal aanvragen van potentiële klanten naar de diensten met zo’n 70 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder, zo vertelt Karlitschek. De nieuwe aanvragen zijn volgens hem met name afkomstig van overheden. De interesse komt niet alleen uit Europa, maar ook uit Canada, Azië en Latijns-Amerika.

Veel Nederlandse interesse

Vanuit Nederland ziet Karlitschek vooral veel aanvragen van lokale overheden binnenkomen. Die interesse ontstaat doordat potentiële klanten bij Nextcloud aangeven dat ze de afhankelijkheid van Amerikaanse techreuzen als een risico beschouwen. ‘In Nederland is momenteel een gigantische beweging gaande. Vanuit jullie land zien we enorm veel aanvragen binnenkomen’, aldus Karlitschek.

Zo’n tien jaar geleden begon Karlitschek aan zijn ‘missie’ om van Nextcloud een toonaangevend bedrijf te maken. ‘Dat gebeurde vanuit een gut feeling dat het geen goed idee was voor onze Europese digitale toekomst om al onze data, communicatie en informatie in handen te leggen van een select clubje Amerikaanse bedrijven.’ Destijds was dat vooral een abstracte dreiging, zo vertelt Karlitschek, omdat de verhoudingen met de VS nog goed waren.

Van abstracte dreiging naar reëel gevaar

‘Toen Edward Snowden zijn onthullingen deed, werd voor de wereld duidelijk dat de data bij Amerikaanse bedrijven inderdaad werden ‘gelezen’ door de Amerikaanse overheid’, vertelt Karlitschek.  ‘Nu hebben we Donald Trump aan het roer, geholpen door Elon Musk. Sindsdien is er onderlinge wrijving ontstaan, waardoor ineens voor iedereen duidelijk wordt dat data in Amerikaanse handen niet veilig is en waarschijnlijk wordt gebruikt voor economische spionage, inlichtingendiensten en allerlei andere doeleinden.’

De stijging van het aantal aanvragen bij Nextcloud begon eind vorig jaar al, vlak nadat Trump opnieuw werd gekozen als president van de Verenigde Staten. Na de München Security Conference en kort daarna het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan het Witte Huis, kreeg het aantal aanvragen vanuit overheden opnieuw een flinke boost. Toen was er een stijging van zo’n 30 tot 40 procent waarneembaar. ‘De afgelopen maanden gaan we van boost naar boost.’

Spanningen met de VS bieden kansen

Dat de verhoudingen nu zo zijn veranderd dat Amerika geen betrouwbare partner meer is, vindt Karlitschek geen fijne gedachte, maar het biedt zijn bedrijf wel grote kansen. ‘Dit is ons moment. Nextcloud heeft fundamenteel geen toegang tot data en draagt bij aan digitale soevereiniteit.’ Volgens hem heeft het bedrijf voldoende capaciteit om de plotselinge stijging in aanvragen op te vangen. ‘We hebben een groot netwerk van Europese partnerbedrijven die de implementaties kunnen uitvoeren.’

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in