Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil dat patiënten recht op digitale zorg krijgen

D66 wil dat patiënten voortaan zelf kunnen bepalen of ze zorg digitaal of in de praktijk krijgen. Dat staat in het initiatiefwetsvoorstel dat Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) heeft ingediend.

Zorg
Shutterstock.com

In de initiatiefwet wordt beschreven dat de patiënt vooraf zelf kunnen bepalen of een consult digitaal of fysiek plaatsvindt. Mocht de behandelaar het toch nodig vinden om de patiënt fysiek te zien, kan hij dit aangeven. De bedoeling is dat dit altijd in goed overleg gebeurt.

“Digitale zorg is iets waar patiënten zelf om vragen: ze hoeven niet in wachtkamers te wachten, worden sneller geholpen en hoeven niet te reizen. Ook kan het zorgmijders helpen: zij kunnen spannende gesprekken vanuit hun eigen vertrouwde omgeving voeren. Terwijl de zorgverlener tijd wint, die dan weer besteed kan worden aan kwetsbare patiënten. Dat maakt het tijd- én kostenbesparend en verbetert de zorg”, aldus Wieke Paulusma.

Digitaliseringsslag tijdens corona

Paulusma, die voorheen werkzaam was als verpleegkundige, put met de initiatiefwet uit haar eigen ervaring. “Tijdens corona zag ik dat er binnen een mum van tijd een enorme digitaliseringsslag gemaakt werd. Mensen werd gevraagd om thuis te blijven, en een bezoek aan de huisarts, de praktijkondersteuner, de psycholoog of de medisch specialist vond vaak op afstand plaats, vanuit de woonkamer van de patiënt zelf. Zij waren daar ook blij mee, want ze hoeven geen vrij te nemen van werk, te reizen met het OV of een mantelzorger in te schakelen voor vervoer.”

D66 beweert dat dat investeringen in digitale zorg, bijvoorbeeld voor ICT systemen of software, zich op langere termijn uitbetalen. De partij schrijft ook dat Patiëntenfederatie de voordelen ziet. Vlak na de coronacrisis zijn veel zorgverleners digitale zorg op afstand gaan bieden. “Een grote groep zorgaanbieders en gebruikers is met digitale zorg in de slag gegaan en ziet de voordelen ervan. We moeten nu doorpakken en niet terugkeren naar het oude”, schreef de organisatie in een brief aan het kabinet daarover in 2020.

Alleen naar ziekenhuis als het nodig is

De Patiëntenfederatie pleit al langere tijd voor hybride huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. “Niet alleen voor het contact zijn digitale oplossingen: echte telebegeleiding van patiënten bestaat uit meer. Zorgverleners kunnen patiënten op afstand volgen en patiënten krijgen zelf handvatten om aan hun eigen gezondheid te werken. De toegang tot de huisarts verbetert met draagvlak onder patiënten en patiënten hoeven alleen nog naar het ziekenhuis als dat echt nodig is. Wij noemen dat de juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in