Overslaan en naar de inhoud gaan

Medische gegevens op straat via p-to-p-netwerken

Eric Johnson, directeur van het Center for Digital Strategies at Dartmouth College, plukte binnen twee weken tijd gegevens van de harde schijven van ruim 20.000 computers die met elkaar in verbinding stonden via p-to-p-netwerken, zoals Limewire. Hij kon namen, adressen, Burger Service Nummers (BSN) en diagnoses achterhalen en soms ook bij welke verzekeringsmaatschappij een persoon was ingeschreven.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Ook vond hij gedetailleerde gegevens van duizenden patiënten van één bepaald ziekenhuis, dat hij niet bij naam wil noemen. In vier gevallen gingen het om personen bij wie de diagnose AIDS was gesteld en in enkele honderden gevallen ging het om zware psychische problemen en kanker.

Johnson denkt dat veel zorgverleners en ook patiënten zich niet bewust zijn van de risico’s die het installeren van een peer-to-peer-programma met zich kunnen meebrengen. Als een arts bijvoorbeeld medische gegevens van patiënten op zijn laptop opslaat, staat hij er vast niet altijd bij stil dat hijzelf of zijn zoon of dochter ooit eens een programmaatje heeft gedownload om muziek of films uit te kunnen wisselen. Maar dit brengt wel met zich mee dat iedereen die is aangesloten op het uitwisselingsnetwerk het bestand kan inzien.

Vorige maand werd bekend dat president Obama een wet ondertekende die ervoor zorgt dat miljarden dollars worden gepompt in het ontwikkelen van elektronische patiëntendossiers in de Verenigde Staten. In 2014 moet elke inwoner van de Verenigde Staten toegang krijgen tot een nationaal netwerk.

Verder werd deze week bekend dat de elektronische patiëntendossiers van de Britse premier Gordon Brown en andere bekendheden door een arts zijn gehackt. De man had toegang tot de nationale database die de gegevens van 2,5 miljoen mensen bevat. De bestanden waren onderdeel van de Emergency Care Summary database, een nationale database, die drie jaar geleden werd opgezet. Ook de gegevens van onder meer BBC-nieuwslezer Jackie Bird, voormalige Labour politicus Jack McConnell en de Schotse premier Alex Salmond werden gehackt. Het gaat om namen, geboortedata, beroep, medicatie, allergieën en andere medische informatie van de patiënten. De arts verschijnt later dit jaar voor de rechter.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in